Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Lotul Alina Bica a fost trimis în faţa magistraţilor

Dosarul Bica a ajuns pe masa magistraţilor, procurorii DNA trimiţând în faţa Justiţiei nu mai puţin de 10 inculpaţi. Este vorba despre fosta şefă a DIICOT Alina Bica, în stare de arest preventiv, care, la data faptelor, era reprezentanta Ministerului Justiţiei în componența Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Crinuţa Dumitrean, în stare de arest preventiv, la data faptelor preşedinte ANRP şi preşedinta CCSD, Sergiu Ionuţ Diacomatu, sub control judiciar, vicepreşedinte ANRP, deputatul Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în altă cauză, Oana Vasilescu, sub control judiciar, jurist, şef birou în cadrul Ministerului Justiţiei, Dragoş George Bogdan, în stare de arest preventiv şi Lăcrămioara Alexandru, în stare de arest preventiv.

Toţi aceşti inculpaţi, la data săvârşirii faptelor, erau membri ai CCSD, fiind acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În acelaşi dosar, a mai fost trimis în judecată în stare de arest preventiv şi evaluatorul Emil Nuţiu, dar şi a omului de afaceri Stelian Gheorghe, sub control judiciar, care a fost de fapt beneficiarul despăgubirii de la ANRP. Amândoi au fost acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut că la data de 15 martie 2011, Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan și Alexandru, în calitate de membri ai CCSD din cadrul ANRP, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu cu încălcarea art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu, din cadrul S.C. Business Evaluator S.R.L., prin care, valoarea unui teren în suprafaţă de 130 535mp (peste 13 hectare) a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Stelian Gheorghe și alte persoane.