Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Kovesi: Parlamentul ar trebui să-şi motiveze refuzul de a aviza arestări

Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi consideră că Parlamentul ar trebui să-şi motiveze deciziile de a nu aviza arestarea senatorilor şi deputaţilor, ea apreciind că este încălcat principiul constituţional conform căruia toţi oamenii sunt egali în faţa legii.

Întrebată, la RFI România, cum e afectată activitatea DNA în cazurile în care Parlamentul refuză să avizeze cererile procurorilor privind reţinerea sau arestarea unor senatori şi deputaţi, Kovesi a răspuns: „În primul rând, se înfrânge un principiu constituţional şi un principiu al statului de drept şi anume că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi am avut foarte multe situaţii în care cetăţenii n-au fost egali în faţa legii. În acelaşi dosar penal, persoanele care nu aveau calitatea de deputat sau senator au fost prezentate judecătorului cu propunere de arestare preventivă, au fost arestate preventiv pe 30 de zile, în timp ce aceia care au avut calitate de parlamentar, datorită votului în Parlament, nici măcar nu am putut propune această măsură. Este o discrepanţă clară în aplicarea legii”.

Laura Codruţa Kovesi afirmă că „imunitatea parlamentară creează probleme în special atunci când vorbim de calitatea de ministru sau fost ministru”.

Ea argumentează că, atunci când este vorba despre fapte grave şi se impune măsura arestării preventive, un cetăţean care nu este parlamentar este supus rigorilor legii, în timp ce un parlamentar nu este supus rigorilor legii.

Procurorul şef al DNA consideră că Parlamentul ar trebui să îşi motiveze revuzul de a aviza arestări sau reţineri, tocmai pentru o mai mare transparenţă şi pentru a evita situaţiile confuze.