Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

EUGEN NEAȚĂ: Hotărârea CEDO îndreaptă o mare eroare judiciară în cazul lui Gutău

Fostul inspector șef al IPJ Vâlcea și candidat pe lista PSD pentru alegerile parlamentare din data de 11 decembrie 2016, Eugen Neață consideră că primarului Gutău i s-a făcut dreptate la CEDO, însă regretă că această îndreptare judiciară vine la 10 ani de la declanșarea urmării penale împotriva lui Mircia Gutău.

”Am crezut de la bun început că Mircia Gutău este nevinovat. Am fost convins că până la urmă se va face dreptate. Este regretabil că dreptatea s-a făcut în afara țării noastre și că în România nu a fost posibil acest lucru. Trebuie să ne pună un mare semn de întrebare, nu numai hotărârea CEDO dată acum în favoarea lui Gutău, ci hotărârile CEDO care au fost date în zeci, poate sute de cauze, în favoarea cetățenilor, contastând că instituțiile din România au greșit, chiar instanțele de judecată. De abia acum încolo încep să vină deciziile de la CEDO pentru că sistemul a început să se comporte abuziv cu cetățeanul în ultimii ani”, ne-a declarat Eugen Neață.

Instituțiile trebuie să lucreze pentru oameni, nu invers!

Viitorul parlamentar social-democrat, Eugen Neață este de părere că instituțiile trebuie să lucreze pentru oameni, și nu invers, cum se întâmplă acum. În acest sens, fostul comisar șef ne-a spus că va iniția și susține proiecte legislative care să aibă în vedere punerea pe primul plan a cetățeanului, nu a instituțiilor.

”În prezent, oamenii lucrează pentru instituții. Toată lumea, de la guvernanți până la parlamentari promovează instituțiile. Trebuie să avem grijă de instituții, dar nu am auzit pe nimeni că este necesar să avem grijă de oameni. Instituțiile trebuie să lucreze pentru cetățean, pentru om, nu invers. În ultimul timp, instituțiile au numai măsuri reactive la cetățean. Prezumtivi făptuitori, așa sunt priviți cetățenii.

La o unitate economică când vine în control o instituție a statului, se spune de la început că trebuie să primească o amendă. NU există prezumția că această persoană fizică sau juridică poate fi corectă. Mai mult decât atât, nu există prezumția că pot fi făcute și greșeli sau erori care pot fi îndreptate fără să iei o măsură neapărat coercitivă.

Voi iniția legi care să aibă în vedere punerea pe primul plan a cetățeanului, nu a instituțiilor. Acestea sunt entități care trebuie să lucreze în folosul cetățeanului, nu invers”, a mai adăugat Eugen Neață.