Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto arhiva Vocea Valcii

ELIBERARE CONDIŢIONATĂ: Surpriză neplăcută pentru Emilian Frâncu în instanţă!

foto arhiva Vocea ValciiEmilian Frâncu, fostul primar PNL al municipiului Râmnicu Vâlcea, care a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie, cere să fie eliberat condiţionat. Îndeplinind toate condiţiile de eliberare înainte de termen, ex-edilul liberal a înaintat o solicitare instanţei Tribunalului Târgu Jiu, care s-a judecat în data de 23 februarie 2016.

Surpriză mare însă pentru Emilian Frâncu. Deşi a ispăşit jumătate din pedeapsă, iar conform art. 100 din Noul Cod Penal „în cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani”, fostului edil din Râmnicu Vâlcea i-a fost refuzată eliberarea condiţionată.

Însă, judecătorii i-au mai lăsat o portiţă de ieşire, luând decizia de a rediscuta situaţia lui Emilian Frâncu într-o altă şedinţă de judecată, în data de 16 martie 2016.

„În baza art. 43 alin 3 Cod procedură penală dispune reunirea cauzei înregistrate sub nr. 1898/318/2016 la dosarul nr.1673/318/2016. Respinge cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat Frâncu Emilian Valentin, deţinut în Penitenciarul Târgu Jiu. Stabileşte termen pentru rediscutarea situaţiei petentului condamnat la data de 16.03.2016. Obligă petiţionarul condamnat la 30 lei cheltuieli judiciare statului Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 23.02.2016, la Judecătoria Tg-Jiu” – se arată în minuta instanţei Tribunalului Târgu Jiu.

Întreruperea pedepsei din motive medicale, o altă nereuşită…

Emilian Frâncu, fostul primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, acuzat de fapte de corupţie, a fost trimis după gratii la sfârşitul lunii martie 2014. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis, în dosarul „Mită la Primărie”, să admită apelurile atât ale DNA, cât şi ale lui Frâncu, şi să-l condamne pe acesta la 4 ani de închisoare cu executare.

Primar al municipiului Râmnicu Vâlcea pentru doar 1 an de zile, Emilian Frâncu a intrat în atenţia procurorilor DNA după ce a fost acuzat de un arhitect bucureştean că i-a solicitat 10% din valoarea unui contract atribuit de municipalitate în urma unui concurs de proiecte. Conform denunţătorului Sorin Dragoş Popescu, suma era de aproximativ 20.000 euro. În primă instanţă, după patru luni de arest preventiv, Tribunalul Bucureşti a decis condamnarea penală a inculpatului la patru ani cu suspendare, permiţându-i însă edilului să se întoarcă în funcţie până la o sentinţă definitivă şi irevocabilă.

Imediat după ce a fost băgat după gratii, Emilian Frâncu a acuzat grave probleme de sănătate, el suferind o operaţie dificilă la coloană, iar condiţiile din penitenciar i-au agravat starea. De aceea, la începutul anului 2015, el a solicitat să-i fie întreruptă pedeapsa. Numai că, magistraţii au fost nevoiţi să amâne cauza de mai multe ori pentru că Penitenciarul Târgu Jiu nu a prezentat instanţei raportul de expertiză medico – legală a lui Frâncu. În final, fostul primar al municipiului Râmnicu Vâlcea a decis să-şi retragă el cererea, aşteptând eliberarea condiţionată.