Acasă Justiție Elena Udrea, reprezentată de avocatul vâlcean Veronel Rădulescu. Fostul ministru al Turismului...

Elena Udrea, reprezentată de avocatul vâlcean Veronel Rădulescu. Fostul ministru al Turismului a primit statut de refugiat politic în Costa Rica

Avocatul vâlcean Veronel Rădulescu a anunţat astăzi, 13 aprilie a.c., la instanţa supremă, unde se dezbate ultimul termen în dosarul „Gala Bute”, că fostul ministru al Turismului Elena Udrea a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica.

Apărătorul Elenei Udrea le-a comunicat magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie că fostul ministru are, din luna martie, statutul de refugiat politic şi că doreşte să fie audiată în dosarul Bute, în care e acuzată de fapte de corupţie, prin videoconferinţă sau prin comisie rogatorie.

„Doamna Udrea mi-a transmis azi dimineaţă un memoriu adresat instanţei prin care solicită să fie audiată utilizând mijloace de comunicare la distanţă sau comisia rogatorie, motivat de faptul că în prezent statutul Elenei Udrea este de refugiat politic în Costa Rica. (…) Convenţia prevede ca persoanele refugiate primesc statut din cauza unor temeri, jusitificate de teama de a fi persecutată. În această cauză sunt opiniile sale politice. (…) Având în vedere statutul pe care Elena Udrea îl are din 21 martie, în virtutea lui, solicităm insistent instanţei să fie audiată şi să i se acorde ultimul cuvânt. Indicăm un precedent în acest sens, chiar de la Înalta Curte, în situaţia lui Sebastian Ghiţă, care are alt statut, nici nu are statut de refugiat. El a fost audiat de mai multe ori de ÎCCJ în dosarele sale utilizând mijloacele de comunicare electronică la distanţă”, a precizat avocatul fostului ministru, Veronel Rădulescu.

Elena Udrea nu s-a mai prezentat la instanţă în această cauză, ea aflându-se în Costa Rica, după ce în luna februarie a anunţat că este însărcinată şi că va avea gemeni. Ulterior, Elena Udrea a declarat că a pierdut unul din gemeni şi că medicii i-au recomandat odihnă totală, pentru a nu pune în pericol şi cel de-al doilea făt. Tot în Costa Rica se află şi fosta şefă DIICOT, Alina Bica.

Instanţa supremă dezbate, vineri, ultimul termen în dosarul „Gala Bute”, în care Elena Udrea a fost condamnată în primă instanţă la şase ani de închisoare. La termenul trecut, judecătorii le-au spus avocaţilor apărării să pregătească pledoariile finale.

În dosarul Gala Bute, Elena Udrea a fost condamnată, în primă instanţă, în martie 2017, la şase ani de închisoare pentru mai multe fapte. În acelaşi dosar, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, iar fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii, Ana Maria Topoliceanu, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită, Dragoş Botoroagă la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.