Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

DOCUMENT: Infracțiunile de care au fost acuzați RROMII care au livrat materiale PSI de miliarde de lei vechi la 15 școli din Râmnicu Vâlcea S-AU PRESCRIS

Un nou document al procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, din data de 21 martie 2018, îi exonerează total pe rromii care au livrat materiale PSI de miliarde de lei vechi la 15 școli din Râmnicu Vâlcea, în sensul că anchetatorii au stabilit că faptele de care au fost acuzați cei trei administratori rromi din județul Olt s-au prescris.
”Față de cele mai sus expuse, raportat la momentul comiterii faptei cercetate, considerat a fi momentul emiterii facturilor de către SC GRAF OPTIMUS PRIME SRL către unitățile școlare în cauză – septembrie 2012, se constată că s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale .
Totodată, parchetul înțelege să își însușească motivarea expusă în referatul întocmit de organele de poliție cu propunerea de clasarea a cauzei, având în vedere faptul că din probele administrate rezultă faptul că în ceea ce privește infracțiunea de tentativă la înșelăciune s-a împlinit termenul de prescripție”, se arată în ordonanța de clasare.
De asemenea, VOCEA VÂLCII a prezentat și documentul prin care se certifica că cei 3 rromi din județul Olt au fost scoși de sub urmărire penală în data de 2 august 2017.
În aceste condiții, cele 8 școli implicate au rămas bune de plată.

O afacere de miliarde

În anul 2012, mai mulți rromi din județul Olt dădeau lovitura la Vâlcea, reușind să aprovizioneze 15 școli din municipiu cu materiale PSI, în valoare de peste 10 miliarde lei vechi.

La vremea respectivă, scandalul public a fost unul imens, mai ales că se specula că cei 3 rromi, reprezentanți ai firmei din județul Olt, nu ar fi ajuns în birourile directorilor de școli din Vâlcea, fără sprijinul unor politicieni locali, mai ales din zona liberală a eșicherului politic.

Inițial, rromii, care au fost însoțiți de doi inspectori școlari, Ion Oprea şi Ovidiu Popa, s-au întâlnit cu directorii a 15 școli din municipiu și au donat materiale PSI de aproximativ 70.000 de lei la fiecare școală.

Materialele PSI au fost primite de conducătorii unităților de învățământ și depozitate în școli, semnând avizele de însoțire a mărfii. Toate bune și frumoase, numai că după mai bine de o lună, rromii s-au întors și cu facturile, somându-i pe directori să le semneze. Șapte dintre ei au refuzat să semneze facturile, însă restul au semnat ca primarii pe sume colosale pentru niște materiale PSI supraevaluate.

Este vorba despre directorii de la următoarele unități de învățământ: Şcoala Generală nr. 4 – 71.337 lei, Şcoala Generală nr. 5 – 71.337 lei, Şcoala Generală nr. 2 – 72.825 lei, Liceul de Arte „Victor Giuleanu’’ – 73.904 lei, Colegiul Tehnic Forestier – 72.825 lei), Colegiul Naţional de Informatică „Matei Basarab”– 72.825 lei, Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari” – 73.904 lei și Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” 71.337 lei.

Ordonanța de clasare din data de 21 martie 2018

La data de 10.09.2013, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a fost înregistrată plângerea penală formulată de reprezentanții mai multor unități de învățământ din Mun. Rm. Vâlcea împotriva SC GRAF OPTIMUS PRIME SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la înșelăciune prev. de art. 20 rap. la art. 215 din vechiul cod penal, constând în aceea că în perioada septembrie- octombrie 2012 reprezentanții societății susmenționate au livrat produse dezinfectante către unitățile de învățământ, inducându-i în eroare cu privire Ia modalitatea de livrare, aceasta fiind inițial cu titlu gratuit, ulterior livrării solicitându-se plata contravalorii acestor produse.
La data de 31.03.2014, s-a dispus începerea urmăririi penale în rem cu privire la săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, prev. și ped. de art. 32 raportat la art. 244 alin. 1 și 2 din C.P.
La data de 04.06.2014, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a dispus clasarea cauzei cu privire la săvârșirea infracțiunii prev. de art. 32 rap . la art. 244 C.p.
La data de 25.02.2015, Judecătoria Rm. Vâlcea a desființat ordonanța de clasare mai sus menționată, cauza fiind restituită Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, care și-a declinat competența de soluționare către Judecătoria Rm. Vâlcea.
La data de 15.04.2015, Parchetul de pe lângă Judecătoria Rm. Vâlcea a dispus declinarea competenței de soluționare în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt pentru efectuarea de cercetări sub aspectul săvârșirii prev. și ped.
de art. 9 alin. 1 lit. c din Legea 241/2005 și al infracțiunii prev. de art. 32 rap. la art. 244 C.p.
La data de 18.02.2016, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a dispus clasarea cauzei penale pentru infracțiunile prevăzute de art. 9 alin. 1 lit. c din Legea 241/2005, cu aplic. art. 35 alin. 1 cp și de art. 32 raportat la art. 244 cp, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 cp.
De asemenea, în cauză s-a dispus declinarea competenței de soluționare pentru infracțiunea prevăzută de art. 9 alin. 1 lit b din legea 241/2005 în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea.
La data de 18.10.2016, Tribunalul Olt a desființat ordonanța de clasare a Parchetului de pe lângă tribunalul Olt și a dispus restituirea cauzei pentru completarea cercetărilor.
La data de 19.07.2017, IPJ VRANCEA a înaintat către IPJ OLT copii de pe actele de urmărire penală întocmite anterior de lucrătorii de poliție judiciară în dosarul penal 184/P/2015.
La data de 02.08.2017, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a dispus clasarea cauzei penale cu privire la săvârșirea infracțiunii prev. de art. 32 C.p., rap. la art. 244 C.p., ordonanța în cauză fiind desființată de Tribunalul Olt care a dispus totodată trimiterea cauzei la procuror pentru completarea urmăririi penale.
In urma analizării actelor de urmărire penală efectuate rezultă următoarea situație de fapt:
1. în perioada septembrie-octombrie 2012, reprezentanții SC GRAF OPTIMUS PRIME SRL Potcoava, jud. Olt, numiții Mihai Istrate, Mihai Lucian și Mihai Gheorghe s-au deplasat în mai multe rânduri pe raza Municipiului Rm. Vâlcea pentru a livra materiale PSI și produse dezinfectante la mai multe unități de învățământ, fiind identificate astfel un nr. de 15 unități școlare.
Cu ocazia livrărilor, reprezentanții SC GRAF OPTIMUS PRIME SRL au fost însoțiți de doi inspectori școlari, Oprea Ion și Popa Ovidiu, fapt ce i- ar fi determinat pe reprezentanții școlilor în cauză să semneze documentele de livrare, respectiv comenzi, avize și facturi întocmite de SC GRAF OPTIMUS PRIME SRL.
Totodată, reprezentanții școlilor în cauză au declarat organelor de cercetare penală că reprezentanții SC GRAF OPTIMUS PRIME SRL le-ar fi spus că produsele ce urmau a fi livrate sunt cu titlu gratuit, aspect confirmat la momentul discuțiilor prealabile livrărilor și de către cei doi inspectori școlari, fapt ce i-a determinat ulterior să semneze documentele de livrare a mărfurilor.
De asemenea, conform declarației inspectorului școlar general, numitul Smeureanu Florin Adrian, recunoaște faptul că i-a trimis pe cei doi inspectori școlari pentru a-i însoți pe reprezentanții SC GRAF OPTIMUS PRIME SRL la unitățile școlare în scopul livrării de materiale cu titlu gratuit, dar ulterior a fost sunat de mai mulți reprezentanți ai acestor școli care i-au spus că au semnat, din greșeală, mai multe facturi emise de SC GRAF OPTIMUS PRIME SRL pentru mărfurile livrate.
Conform declarațiilor celor doi inspectori școlari, Oprea Ion și Popa Ovidiu, aceștia au infirmat faptul că ar fi garantat directorilor de unități școlare că bunurile ce urmau a fi livrate de SC GRAF OPTIMUS PRIME SRL ar fi cu titlu
gratuit, ei neavând cunoștință despre condițiile livrării și acceptării mărfurilor.
Mai mult, organele de cercetare penală au ridicat, în copie, de la unitățile de învățământ, oferte depuse de mai multe societăți comerciale din care rezultă în mod indubitabil intenția reprezentanților unităților școlare de a achiziționa produsele menționate în acestea – contra cost- și nu cu titlu gratuit așa cum se încearcă a se lăsa impresia de către reprezentanții acestora.
De asemenea, unitățile școlare au lansat comenzi către SC GRAF OPTIMUS PRIME SRL, semnate și ștampilate, în care sunt menționate în mod clar prețurile și valoarea totală a mărfurilor solicitate.
Conform declarației reprezentantului SC GRAF OPTIMUS PRIME SRL, numitul MIHAI LUCIAN, nu s-a pus niciodată problema livrării cu titlu gratuit a mărfurilor în cauză către cele 15 unități școlare, dovadă fiind faptul că toți reprezentanții acestora au semnat și ștampilat documentele de livrare. în ceea ce privește faptul că un nr. de 7 unități de învățământ au retumat mărfurile livrate de SC GRAF OPTIMUS PRIME SRL, Mihai Lucian precizează că a acceptat acest lucru întrucât i s-a spus că nu există fonduri pentru plata acestora.
Față de cele mai sus expuse, raportat la momentul comiterii faptei cercetate, considerat a fi momentul emiterii facturilor de către SC GRAF OPTIMUS PRIME SRL către unitățile școlare în cauză – septembrie 2012, se constată că s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale .
Totodată, parchetul înțelege să își însușească motivarea expusă în referatul întocmit de organele de poliție cu propunerea de clasarea a cauzei, având în vedere faptul că din probele administrate rezultă faptul că în ceea ce privește infracțiunea de tentativă la înșelăciune s-a împlinit termenul de prescripție.