Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

DOBRIŞAN, tot mai aproape de ÎNCHISOARE! Instanţa a rămas în PRONUNŢARE!

Se apropie zile negre pentru fostul bancher Dorin Dobrişan, cel care ani de zile a ocupat postul de director al CEC Bank – Filiala Vâlcea. Celebrul dosar în care el este acuzat de fapte de corupţie a rămas în pronunţare la Curtea de Apel Bucureşti, iar dacă în primă instanţă Dobrişan a luat o condamnare de cinci ani şi cinci luni de închisoare cu executare, specialiştii în drept penal cred că magistraţii din Capitală vor fi mult mai intransigenţi.

Controversatul dosar „Dobrişan – Ciogescu” s-a judecat pe fond, la Tribunalul Călăraşi, timp ce aproape patru ani. În data de 28 octombrie 2014 însă, magistraţii au dat sentinţa cauzei pe fond, condamnându-i la ani grei de închisoare pe vinovaţi. Cea mai mare pedeapsă a primit-o, aşa cum era de aşteptat, ex-directorul CEC Bank – Filiala Vâlcea, Dorin Dobrişan, care a fost condamnat la cinci ani şi cinci luni de închisoare cu executare. Nici omul de afaceri Ovidiu Eugen Ciogescu nu a scăpat de pedeapsă, el fiind condamnat la cinci ani şi două luni de închisoare cu executare. Condamnări au mai primit inculpatele Luminiţa Popescu şi Florina Kovacs, însă ulterior pedepsele cu închisoarea le-au fost suspendate. În ceea ce-l priveşte pe inculpatul Constantin Bododea, acesta a decedat în timpul procesului, iar instanţa a decis să înceteze procesul penal împotriva acestuia.

Acum, aşa cum spuneam, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, acolo unde procurorii li inculpaţii au făcut apel, a rămas în pronunţare, anunţând că vor da un verdict pe la mijlocul lunii octombrie 2015. Rămâne de văzut dacă decizia lor va rămâne definitivă sau nu, în condiţiile în care dosarul este posibil să fi prins vechea procedură şi să fie nevoie şi de recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dar asta vom vedea după sentinţa Curţii de Apel Bucureşti, care se crede că va fi una destul de dură. Aşadar, mai devreme sau mai târziu, Dobrişan va ajunge tot în spatele gratiilor.

Bunurile familiei Dobrişan au fost confiscate

După cum bine se ştie, prima instanţă a dispus şi anularea unor înscrisuri falsificate, cum ar fi adeverinţa de venit emisă de SC Marlev SRL Râmnicu Vâlcea pentru soţia lui Dobrişan, în scopul obţinerii în mod necuvenit a creditului în sumă de 1.200.000 lei, adeverinţa de venit emisă de SC Lyzconstruct SRL Râmnicu Vâlcea pentru Constantin Bododea, în scopul obţinerii în mod necuvenit a creditului în sumă de 700 000 lei, credit de care a beneficiat tot Dobrişan Dorin, precum şi foarte multe facturi fiscale ce atestă, în mod nereal, prestarea serviciilor de intermediere de către firmele SC Marvelov SRL, SC PRO CONFORT SRL, SC DE LUX IMOBILIARE SRL, pentru CEC BANK – Sucursala Râmnicu Vâlcea. Ei bine, pe lângă toate acestea, magistraţii au mai dispus şi confiscarea multor bunuri ale bancherului Dorin Dobrişan ce au făcut obiectul săvârşirii infracţiunilor de luare şi dare de mită, fiind vorba de un Volkswagen Passat, Audi A6 Quattro 3TDI, Audi A4, Volksvagen Passat model CC, precum şi nenumărate electronice din locuinţa familiei Dobrişan. „Menţine măsura asiguratorie a sechestrului instituită prin Ordonanţa nr. 75/P/2008 din 20.09.2010, în cursul urmăririi penale, pe bunurile mobile/immobile aparţinând inculpaţilor Dobrişan Dorin, Ciogescu Ovidiu Eugen şi Bododea Constantin, până la soluţionarea definitivă a cauzei” – se mai arată în decizie.

Dobrişan obligat să dea creditele înapoi către CEC Bank

În final, magistraţii i-au dat lovitura de graţie lui Dorin Dobrişan, obligându-l pe acesta la plata sumei de 1.380.748,82 lei, reprezentând contravaloarea creditului acordat inculpatului prin mijloace frauduloase, sumă compusă din 1.199.194,21 lei credit restant, 45.179,88 lei dobânzi restante, 135.729,79 lei dobânzi penalizatoare şi 644,94 lei cheltuieli de urmărire efectuate de bancă. Mai mult, ex-bancherul este obligat, în solidar cu Ovidiu Eugen Ciogescu, la plata către partea civilă CEC BANK a sumei de 102.512,88 lei, reprezentând contravaloare comisioane de intermediere acordate în mod nejustificat, precum şi la plata, în solidar cu inculpata Kovacs Florina, la plata către partea civilă CEC BANK a sumei de 24.924,47 lei, reprezentând contravaloare comisioane de intermediere acordate în mod nejustificat. De asemenea, Dobrişan mai este obligat să plătească, în solidar cu Luminiţa Popescu, către partea civilă CEC BANK, a sumei de 40.736,29 lei, reprezentând contravaloare comisioane de intermediere acordate în mod nejustificat. „În baza art 274 NCPP obligă pe inculpatul Dobrişan Dorin către stat la plata sumei de 15.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare, din care 10.000 lei reprezintă cheltuieli judiciare efectuate în faza de urmărire penală. În baza art. 274 NCPP obligă pe inculpatul Ciogescu Ovidiu Eugen către stat la plata sumei de 15.000 lei, cu titlu de cheltieli judiciare, din care 10.000 lei reprezintă cheltuieli judiciare efectuate în faza de urmărire penală. În baza art 274 NCPP obligă pe inculpata Kovacs Florina către stat la plata sumei de 6000 lei, cu titlu de cheltieli judiciare, din care 1000 lei reprezintă cheltuieli judiciare efectuate în faza de urmărire penală. În baza art 274 NCPP obligă pe inculpate Popescu Luminita către stat la plata sumei de 6000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare, din care 1000 lei reprezintă cheltuieli judiciare efectuate în faza de urmărire penală” – este specificat în finalul sentinţei de judecată a Tribunalului Călăraşi.