Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto Vocea Valcii

CSM îi apără reputaţia judecătorului vâlcean Emil Marina

foto Vocea ValciiCazul sinuciderii judecătorului Tribunalului Vâlcea, Emil Marina, a fost unul extrem de mediatizat, apărând într-un timp foarte scurt atât de multe informaţii, imagini şi chiar filmuleţe, încât familia magistratului s-a simţit lezată şi a reacţionat. Deşi bulversaţi de cele întâmplate, soţia şi copiii judecătorului au găsit totuşi puterea să ceară Inspecţiei Judiciare să i se apere independenţa profesională a judecătorului Emil Marina.

Astfel, în şedinţa din data de 10 iunie 2015, Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) a luat decizia de a aproba raportul Inspecţiei Judiciare nr. 2533/IJ/1530/DIJ/2015 „privind cererea de apărare a independenţei profesionale formulată de către succesorii domnului judecător Emil

Marina, de la Tribunalul Vâlcea”.

Familia magistratului Marina a considerat că o parte din informaţiile apărute în mass-media sunt de natură să-i atingă imaginea celui ce-a fost unul dintre cei mai apreciaţi judecători din Vâlcea. De aceea, ei s-au adresat Inspecţiei Judiciare şi CSM-ului, iar aceştia au considerat că soţia şi copiii magistratului sunt îndreptăţiţi să ceară apărare a independenţei profesionale a lui Emil Marina.

„În urma verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară, s-a constatat că în perioada 4 – 9 martie 2015, o parte a mass-media a prezentat într-o manieră similară circumstanţele decesului domnului Marina Emil, relatând că «depresia gravă» ar fi fost cauza sinuciderii acestuia. Totodată, s-a acreditat ideea că, deşi ar fi avut nevoie de ajutor medical specializat, magistratul ar fi pronunţat hotărâri judecătoreşti care au influenţat viaţa unui mare număr de persoane, afirmaţie de natură a pune la îndoială reputaţia şi modalitatea de exercitare a atribuţiilor profesionale de către domnul judecător.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut că modalitatea de prezentare a situaţiei domnului judecător Marina Emil a fost de natură a pune la îndoială buna reputaţie de care acesta s-a bucurat pe parcursul întregii cariere, respectiv în perioada anilor 1998-2015. Conform dispoziţiilor art. 1 şi 30 din Legea nr. 317/2004, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii apără corpul magistraţilor împotriva oricăror acte de natură să aducă atingere independenţei, imparţialităţii sau reputaţiei profesionale a acestora” – se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Reamintim că în luna martie a acestui an, magistratul Tribunalului Vâlcea, Emil Marina, a decis să-şi pună capăt zilelor, aruncându-se de pe acoperişul unui bloc cu zece etaje din cartierul Ostroveni al municipiului Râmnicu Vâlcea.