Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

BOGDAN MATEESCU condamnă presiunea asupra Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte abuzul în serviciu

Preşedintele Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, Bogdan Mateescu, consideră că presiunea constantă exercitată asupra Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte dezincriminarea infracţiunii de abuz în serviciu este condamnabilă. În opinia magistratului vâlcean, ceea ce se întâmplă în prezent se situează dincolo de limita de suportabilitate şi presiunea, indiferent, din ce parte vine, societate civilă sau instituţii, tot presiune se cheamă, iar într-un stat de drept aceasta nu are ce căuta.

„Şi pentru că nu îmi plac atitudinile populiste, consider condamnabilă presiunea constantă din ultimul timp, exercitată asupra Curţii Constituţionale.

Abuzul în serviciu prevăzut de art. 13 ind. 2 din Legea 78/2000 este neconstituţional dacă aşa va decide Curtea şi constituţional dacă… aşa va decide Curtea.

Mi s-ar fi părut onestă mai degrabă o discuţie despre extinderea discutabilă pe cale jurispridenţială a conţinutului acestei infracţiuni – existând condamnări pe acest temei pornind de la lipsă nejustificată de la serviciu (cazul Adrian Neacşu) şi până la determinarea participării la vot (cazul Dragnea). Sunt aceste fapte, în mod real, infracţiuni de corupţie în sensul cunoscut al termenului?

Văd că România este stat de drept numai când interesul o cere. Într-un stat de drept, Curţile, inclusiv cele constituţionale, trebuie să hotărască libere de presiuni. O presiune nu e bună doar pentru că ne sunt simpatici cei care o fac sau rea doar pentru că nu ne sunt. O presiune este o presiune, indiferent din partea cui vine şi este condamnabilă.

Ceea ce se întâmplă în prezent se situează dincolo de limita de suportabilitate.

Abuzul în serviciu nu este singura infracţiune de corupţie. Să nu uităm, există destule altele, ea este una subsidiară.

Poate că vine timpul să învăţăm să nu ne bazăm doar pe subsidiarităţi”, a postat Bogdan Mateescu, pe pagina sa de socializare.