Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Un nou început pentru proiectul “Să învățăm să trăim frumos pe Pământ”!

Afară e sfârşit de toamnă,
Dar soarele tot mai încălzeşte
Pe un copil care aleargă după a sa mamă,
Pe o floare care îi mai zâmbeşte.
Fragment de Vladimir Potlog

În această atmosferă de toamnă, la Grădina Zoologică Rm. Vâlcea, duminică 18 noiembrie 2018, orele 13:00 a avut loc lansarea proiectului educațional “Să învățăm să trăim frumos pe Pământ”!, proiect care vizează formarea personalitații liber creative a elevilor și dezvoltarea sentimentului de mândrie față de valorile poporului român.

În sala de festivitate, frumusețea lucrărilor de artă populară, parfumul discret al crizantemelor, farmecul trandafirilor și al plantelor spontane, mirosul gutuilor și al merelor din coșuletele pregătite cu multă abilitate de elevii de la Școala Gimnazială Anton Pann, coordonați de d-na prof. Camelia GHIȚĂ și Palatul Copiilor prin d-na prof. Mihaela BOBOCU; toate ne vorbesc de o zână numită Toamnă, anotimpul cu un aer aparte și un aport considerabil de fragilitate sufletească.

Această atmosferă a fost exprimată și prin expoziția de artă fotografică realizată cu multă pasiune de elevii de la Colegiul Național Al. Lahovari coordonați cu multă atenție de d-nul profesor Alexandru GANEA, îmbinată cu elementele de pictură ale elevilor de la Liceul Sanitar Antim Ivireanu, coordonați de d-na profesor Cornelia PAPUZU și de la Școala Gimnazială Take Ionescu, coordonați de d-na prof. Mihaela MIROIU.

Având în vedere că unul din obiectivele proiectului nostru este de a forma conștiința națională în rândul tinerilor, anticipând astfel celebrarea Zilei Naționale 1 decembrie 2018, în anul centenarului, au fost promovate momente din istoria românească a sec. XIV, respectiv un fragment din Scrisoarea a III a de Mihai Eminescu, interpretat de Cioacă Lucian, Preda Sebastian și Sima Nicola de la Școala Gimnazială Anton Pann, coordonați de d-na prof. Elena SPIRIDON.

Arta teatrală a fost exprimată la un alt nivel, de elevii de la Colegiul Economic coordonați de d-na prof. Alina PETCU KESKIN, respectiv Stan Narcis și Ivănescu Andreea, care au conturat câteva aspecte din viața Reginei Maria, o regină foarte iubită, o persoană cu multe daruri sufletești pe care le-a insuflat supușilor ei.

Momentele de artă teatrală au fost continuate cu momentele musicale, interpretate de Teodora Șitoiu de la C.N.I.Matei Basarab și Larisa Chițiși de la Liceul de Artă.

La finalul activității, formația de dans popular ‘Floare albastră”de la Școala Gimnazială Anton Pann, coordonată cu multă abilitate de d-nul prof. Mihai IORDACHE, de la Palatul Copiilor Rm. Vâlcea, a prezentat o suită de dansuri populare din Oltenia. Cu această ocazie s-a admirat frumusețea iei românești, pe care regina Maria, una din cele mai mari figuri ale istoriei noastre naționale, a promovat-o cu mare mândrie de la Paris până la New York.

Foarte apreciat a fost monologul prezentat de Mihai Ștefania de la Liceul Sanitar Antim Ivireanu și piesa muzicală “Toate șogărițele’, interpretată de Stănică Dariana de la Școala Gimnazială Anton Pann, coordonată de d-na prof. Andreea Constantinescu.

Cu această ocazie au fost prezentate și câteva informații despre “Bujorul românesc” plantă care va fi decretată ”simbol național” al României, la propunerea d-nului conf.univ.prof. dr. Florin Toma. Informațiile au fost prezentate în cadrul atelierului de creație coordonat de prof. Maria ONUȚ și eleva Erika Marola.

Pentru desfașurarea evenimentului ne-am bucurat de suportul oferit de I.S.J. Valcea, Primăria Rm. Vâlcea prin d-na Consilier Local Maria Bobeanu, Teatrul Municipal Ariel și nu in ultimul rând Grădina Zoologică a Municipiului Rm. Vâlcea, care ne-a asigurat pe lângă locația necesară desfășurării activității si momentele de relaxare ale participanților în compania animalelor prietenoase.

Mulțumim tuturor pentru suportul oferit și sperăm că toate activitățile care vor fi implementate în cadrul proiectului vor aduce un plus de valoare în dezvoltarea tuturor participanților direcți și indirecți.

“Existăm temporar prin ceea ce luăm din jur, dar vom trăi veşnic prin ceea ce dăruim.”

• Au consemnat, Prof. Letiția MURĂRUȘ & prof. Alina Petcu Keskin