Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Trei licee din Vâlcea sunt în prag de desfiinţare

PERICOL. Grupul Şcolar Ferdinand Rm. Vâlcea, Grupul Şcolar Pleşoianu Rm. Vâlcea şi Grupul Şcolar „Henri Coandă” din Rm. Vâlcea au profiluri tehnice ce se suprapun şi care nu sunt la mare căutare printre elevii vâlceni. Şefa învăţământului vâlcean consideră că o mare parte din vină o au şi conducerile celor trei licee ce sunt în prag de desfiinţare, pentru că nu diversifică aria de specializări.

Cel puţin trei licee din judeţul Vâlcea riscă să fie desfiinţate în scurt timp pentru că, în fiecare an, rămân cu locurile neocupate şi cu clase incomplete. Este vorba de Grupul Şcolar Ferdinand Rm. Vâlcea, Grupul Şcolar Pleşoianu Rm. Vâlcea şi Grupul Şcolar „Henri Coandă” din Rm. Vâlcea, care au profiluri tehnice ce se suprapun şi care nu sunt la mare căutare printre elevii vâlceni. Astfel se face că anul acesta nu mai puţin de 285 de locuri din învăţământul liceal vâlcean au rămas neocupate, mulţi dintre profesori riscând să nu mai aibă o normă întreagă. Inspectorul general şcolar al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, Gabriela Ene, susţine că mulţi dintre elevii din nordul judeţului s-au îndreptat spre liceele din Sibiu deoarece sunt mai aproape ca distanţă de casa lor, iar în sudul judeţului s-au înregistrat multe abandonuri şcolare, în jur de 200 de absolvenţi de clasa a VIII-a nu s-au mai regăsit pe listele de înscriere la liceu. „În perioada imediat următoare vor avea loc şi corigenţele şi vom vedea atunci câţi dintre aceştia vor mai fi repartizaţi în licee. Însă, vă spun că în nordul judeţului mulţi au plecat la liceele din Sibiu şi noi nu avem cum să-i împiedicăm să nu facă acest lucru” – ne-a declarat inspectorul general şcolar Gabriela Ene.

Pe de altă parte, şefa învăţământului vâlcean consideră că o mare parte din vină o au şi conducerile celor trei licee ce sunt în prag de desfiinţare, pentru că nu diversifică aria de specializări în condiţiile în care se suprapun profilurile tehnice. „Am spus-o şi în alte rânduri că liceele cu profil tehnic din judeţul Vâlcea rămân, uşor – uşor, fără elevi şi nu vor mai putea să-şi completeze în curând nici măcar o clasă. Asta pentru că nimeni nu înţelege că aceasta este practic economia de piaţă şi trebuie să facă oferte pentru a atrage elevii. Sunt trei licee care au specializări tehnologice identice şi dacă văd că la unul nu s-a dus niciun elev în ultimii ani nu înţeleg de ce nu le desfiinţează şi vin cu oferte noi. Trebuie gândită foarte bine strategia pentru următorii ai pentru că altfel riscă desfiinţarea. După corigenţe şi după ce elevii care au picat la o anumită probă vor da examenele, vom redistribui locurile rămase neocupate la liceele din sudul judeţului. Eu am avut bunăvoinţă şi le-am dat clase celor trei licee, dar au rămas cu locurile neocupate şi nu mai am ce să le fac. Acum va trebui să înaintăm solicitări către minister pentru distribuirea locurilor la liceele din Drăgăşani, Măciuca sau Bălceşti” –ne-a mai spus inspectorul general şcolar Gabriela Ene.

CLAUDIA STANCIU