Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Tabăra de la Cozia- Caciulata, o tabără de vis!

Prietenia este cel mai de preţ bun al omului. Fără prietenie nu e dragoste, fără dragoste nu e prietenie. – Goethe

Acesta a fost cuvantul care a unit in perioada 27 august 01 septembrie 2018 un grup de 10 tineri,cu talent deosebit in arta creștină a picturii icoanelor.

Tabara s-a desfaurat la Centrul de Agrement Cozia –Caciulata sub indrumarea de specialitate a d-nei Mioara COMNAESCU PLOP, consultant artistic la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Traditionale Valcea, a d-nei Carmen DINA –pictor iconograf și nu in ultimul rand a d-nei Steluța ZELICI DUMITRESCU-artist plastic de la Urziceni Jud. Ialomița. Tabara a fost un reușit schimb de experiența intre copiii valceni și cei ialomițeni.

Pentru inceput a fost prezentata tehnica de pictura pe sticla, materialele folosite și modul de imbinare al culorilor primare pentru a se obține nunanțele care sa reprezinte cat mai plastic pIisus Hristos, pe Maica Domnului,pe sfinți, episoade din viețile acestora, precum și diferite episoade biblice, în așa fel încât acestea să nu rămână simple imagini, ci o formă de manifestare vizuală în timp și spațiu a realității dumnezeiești invizibile.

Atelierele de creație au fost completate cu vizita stațiunii balneoclimaterice Calimanești, cu jocuri de cunoastere,dezbateri pe tema educației non-formale, vizita tematica”Maestru și Ucenicii’ la Centrul Turistic Salatrucel și nu in ultimul rand “turul galeriei”o forma de evaluare a muncii depuse de catre fiecare participant, pe baza careia s-au primit diplomele relevante.

La Salatrucel, “comuna care se vede din toată Vâlcea sau comuna care vede toată Vâlcea “, “poarta de intrare in Parcul Național Cozia” participanții au avut un schimb de experiența cu membrii grupului artistic “Flori de Cireș”, specializați in arta picturii pe lemn, una din cele mai vechi tehnici picturale; informațiile de specialitate au fost oferite de d-na Carmmen DINA- pictor iconograf. Aici, elevii au venit in contact cu mediul natural ferit de calamitați naturale,,oxigenat, nepoluat, atractiv, cu clima blanda, cu produse specific padurii- lemn, fructe de padure, ciuperci, cu tradiții locale bine pastrate, oportunitate pentru dezvoltarea turismului rural, pentru punerea in valoare a a bogației naturale din zona, special pentru creșterea atractivitații spațiului rural.

Cu aceasta ocazie d-na prof. Letiția Muraruș a facut diseminarea Proiectului Erasmus+ ‘PRET A PET”, proiect care s-a desfasurat la Scoala Gimnaziala Anton Pann Rm Valcea in perioada 2016-2018 in parteneriat cu Turcia, Franta, Italia si Grecia, cu scopul imbunatațirii modului de relaționare interumana, special pentru creșterea responsabilitații tinerilor actuali.

Avem convingerea ca tot ce s-a desfașurat in tabara de la Cozia, organizata cu multa meticulozitate și dragoste de d-na Mioara PLOP, in parteneriat cu Centrul de Informare si Promovare Turistica Salatrucel,prin d-na Ungureanu Mihaela-ghid touristic, d-na Negrila Maria-agent de turism si d-na Pisaru Filofteea coordonatorul grupului artistic “Flori de Cires”fost mai valoros din punct de vedere educațional decat un an intreg de școala formala; aici s-au legat noi prietenii, activitațile desfașurate au incurajat participanții sa colaboreze și sa socializeze dincolo de spațiul virtual cu care erau obisnuiți.

Cuvintele representative la finalul taberei au fost:extraordinar, experiența, frumos, farmec,creativitate, performanța, culoare, natura, iubire, prietenie, etc…

Cu siguranța este greu sa alegi o tabara pentru copii, Mioara COMANESCU PLOP a depașit aceasta dificultate și ii mulțumim din suflet!

A consemnat prof. Letiția Muraruș