Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Profesorii chiulangii vor fi supravegheaţi la orele de curs

MĂSURI DRASTICE. „Sunt profesori despre care nu avem niciun fel de dubiu că îşi fac datoria, dar sunt şi alţii care ajung mai târziu la ore sau se ocupă de cu totul altceva în timpul orelor decât să predea. Dacă părinţii elevilor sunt amendaţi atunci când copiii lor ajung la un anumit număr de absenţe, la profesori putem ajunge să le reducem din salariu în momentul în care nu au fost găsiţi la orele de curs” – a declarat inspectorul general şcolar al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, Gabriela Ene.

Rezultatele dezastruoase de la cele două sesiuni ale examenului de bacalaureat, din vară şi din toamnă, au pus pe gânduri autorităţile judeţului. Astfel se face că inspectorul general şcolar al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, Gabriela Ene, le-a pus gând rău profesorilor care nu îşi fac meseria şi nu îşi dau silinţa la clasă ca elevii să plece de la şcoală măcar cu cunoştinţele elementare. În anul şcolar ce tocmai a început, cadrele didactice din întreg judeţul vor fi supravegheate strict chiar în timpul orelor de curs de directorii şcolari. Cei ce nu binevoiesc să se prezinte la ore se vor trezi la sfârşitul lunii cu salariul redus, iar profesorii care merg la ore şi nu îşi predau materia vor avea parte de surprize neplăcute din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea. Inspectorul general Gabriela Ene a dat exemplul şcolilor occidentale, acolo unde profesorii sunt supravegheaţi printr-o mică fereastră făcută în uşa clasei. „Directorii au primit undă verde pentru a verifica prezenţa la clasă a colegilor lor şi, în acelaşi timp, vom face verificarea şi cu corpul inspectorilor şcolari de la ISJ Vâlcea. În cazul în care se găsesc diverse probleme de ordin profesional la anumite cadre didactice, acestea, indiferent de gradul didactic pe care-l au, vor avea timp de şase luni obligativitatea întocmirii planului de lecţii. Se va merge până la a ţine uşile deschise la clasă pentru a fi convinşi că se lucrează cu elevii. Sunt profesori despre care nu avem niciun fel de dubiu că îşi fac datoria, dar sunt şi alţii care ajung mai târziu la ore sau se ocupă de cu totul altceva în timpul orelor decât să predea. Nu este nimic anormal ca directorii şcolilor să supravegheze desfăşurarea orelor de curs. Dacă pe elevi îi constrângem să vină la ore şi să înveţe, trebuie să facem ceva şi în ceea ce-i priveşte pe profesori. Trebuie să aplicăm aceleaşi reguli. Dacă părinţii elevilor sunt amendaţi atunci când copiii lor ajung la un anumit număr de absenţe, la profesori putem ajunge să le reducem din salariu în momentul în care nu au fost găsiţi la orele de curs. Ţin totuşi să menţionez că avem profesori în judeţul Vâlcea în faţa cărora îţi scoţi pălăria, ei având rezultate deosebite cu elevii lor” – a declarat inspectorul general şcolar, Gabriela Ene.

În ceea ce priveşte intrarea în şcoală a elevilor cu carduri de acces pentru a diminua absenteismul elevilor, dar şi pentru a eradica fenomenul produselor etnobotanice ce se vând de multe ori chiar pe coridoare, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea spune că nu se va putea aplica din această toamnă. Asta pentru că deoacamdată nu există nici fonduri pentru achiziţionarea cititoarelor de carduri şi nici programul necesar pentru stocarea informaţiilor. „Trebuie să facem un plan la fiecare şcoală în parte şi să vedem care vor fi intrările, unde se vor monta aparatele şi ce sume sunt necesare. Sunt şcoli cu mii de elevi şi trebuie să achiziţioneze mai multe cititoare de carduri, iar pentru asta este nevoie de mai mulţi bani. Va trebui să avem o discuţie cu fiecare primar în parte din fiecare localitate pentru a face rost de fonduri. În privinţa programului, nu fiecare şcoală are informaticieni pricepuţi pentru a concepe un astfel de program. Aşa că va trebui să găsim un informatician bun care să facă programul şi să-l dăm la toate şcolile. Astfel că cel târziu la începutul semestrului doi vom avea şi intrare cu carduri de acces în şcoli. Sperăm ca astfel să diminuăm absenteismul” – a declarat inspectorul general şcolar Gabriela Ene.

CLAUDIA STANCIU