Acasă Învăţamânt Pentru toți elevii aflați în vacanță: Tradiții și obiceiuri în a doua...

Pentru toți elevii aflați în vacanță: Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Paște

Prima săptămână după Paste este numită Săptămâna Luminată şi se încheie cu Duminica Tomie care este o zi închinata sufletelor morţilor.

În a doua zi de Paşte se obişnuieşte ca finii să se ducă în vizită la naşi cu colaci, pască şi ouă roşii, iar copiii să meargă în vizită la părinţi.

O altă tradiţie care se ţine în a doua şi a treia zi de Paşte este ritualul stropitului cu apă care se face în amintirea readucerii la viaţa a fetei de evreu, care a leşinat la aflarea veştii că IIsus a înviat. Ea a fost stropită cu apă de tinerii care treceau întâmplător prin zonă.

Obiceiul era că luni feciorii să stropească cu apă fetele din sat, iar marţi fetele îi udau pe feciori. Şi astăzi s-a păstrat obiceiul şi a doua zi de Paşte, mai ales în Transilvania, flăcăii stropesc cu parfum fetele tinere nemăritate pentru că acestea să aibă noroc tot anul.

Se mai spune că cei care se nasc în această zi au noroc în viaţa iar cei care mor în această Săptămână Luminată, merg direct în Rai pentru că Porţile Raiului sunt deschise.

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.