1

Olimpicii de informatică, mulţumiţi de tabăra de la Vâlcea

Cei mai buni elevi din România la informatică vor termina vineri tabăra de pregătire pe care au desfăşurat-o la Colegiul Tehnic Energetic. Lotul naţional va participa în acest an la o serie de competiţii internaţionale. În lotul lărgit se juniori au fost selecţionaţi 12 elevi, seniorii prezenţi în tabără fiind în număr de 16. Aceştia au făcut zilnic ore de pregătire şi au fost supuşi la teste dificile, doar o parte dintre ei urmând să fie selecţionaţi la următoarea tabără care va avea loc la Severin. Interesant este că Ministrul Educaţiei tocmai a anunţat conducerea Colegiului Tehnic Energetic din Râmnicu Vâlcea că pentru anul şcolar viitor se va desfiinţa clasa cu profil de informatică. Pentru fiecare component al lotului naţional s-au alocat de la minister câte 25 de lei pe zi, pentru masă şi cazare. Organizatorii au mai reuşit, însă, să strângă bani din sponsorizări.

„Am avut parte de condiţii foarte bune”

Coordonatorul lotului naţional de informatică, profesorul Constantin Gălățan, este mulţumit de modul în care a decurs pregătirea elevilor şi de condiţiile de la CT Energetic: „La Râmnicu Vâlcea am avut prima tabără de pregătire din anul 2015. Avem două astfel de tabere în fiecare an, în vederea participării la competiţiile internaţionale. Avem două secţiuni, de juniori şi seniori. În lotul lărgit de juniori sunt 12 copii iar în cel de seniori 16 elevi. Juniorii care au trecut selecţia de la Vâlcea vor merge în cea de-a doua tabără care va avea loc la Severin, acolo unde se va pregăti participarea la prima competiţie de anvergură, Balcaniada de informatică din Bulgaria şi apoi la un alt turneu internaţional. Pentru seniori avem mai multe competiţii, Olimpiada Ţărilor din Europa Centrală sau Olimpiada Balcanică şi, cea mai importantă competiţie, Olimpiada Internaţională de Informatică. Una peste alta, suntem mulţumiţi de condiţiile de care am avut parte la Colegiul Tehnic Energetic, a fost o tabără de pregătire reuşită”.

„Ne aleg pe noi pentru că avem condiţii”

De partea cealaltă, directorul liceului vâlcean, Dumitru Mătăcuţă, explică de ce Colegiul Tehnic Energetic este căutat pentru astfel de acţiuni: „Copiii au fost cazaţi la internatul colegiului şi au servit masa la cantina noastră. Pregătirea şi testarea au fost efectuate în cele două laboratoare de informatică de care dispunem, dotate cu calculatoare moderne şi tot ceea ce trebuie. Cred că am fost aleşi de minister pentru această acţiune pentru că avem condiţii foarte bune, de la cazare şi masă şi până la laboratoarele despre care vă vorbeam”.