Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

OFICIAL. Vacanță de o lună pentru copiii de grădiniță și elevii din clasele care nu dau examene, anunțată de ministrul Educației. Datele de susținere a examenelor nu se amână

“Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite conform calendarului deja aprobat și cunoscut, respectiv 22-25 iunie pentru probele scrise ale de la Evaluarea Națională și 28 iunie – 1 iulie pentru probele scrise de la examenul de Bacalaureat”, a anunțat în urmă cu câteva minute ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, după ședința Comisiei de Dialog Social convocată la Minister la ora 10:00.

“Clasele terminale rămân pe programul stabilit, adică vacanță pentru sărbătorile pascale Catolice între data de 2 aprilie și 11 aprilie, vacanță pentru sărbătorile pascale ortodoxe între 30 aprilie și 9 mai. Clasele terminale termină vacanța pe 9 mai, spre deosebire de toate celelalte clase care vor termina vacanța pe 4 mai”, a anunțat Cîmpeanu. “Odată cu regimul învățământului primar, și grădinițele vor intra în același regim de vacanță”, a precizat ministrul.

“Consultările cu partenerii de dialog au vizat modul de organizarea examenelor naționale, precum și propuneri de modificare a structurii anului școlar 2020 2021 după realitățile impuse de situația epidemiologică. A avut loc ședința CDȘ, au participat în calitate de invitați reprezentanții elevilor, studenților și părinților. În urma consultărilor deschise și constructive, luând în considerare toate propunerile și pentru asigurarea dreptului la educație, au rezultat următoarele 10 concluzii:
Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite conform calendarului deja aprobat și cunoscut, respectiv 22-25 iunie pentru probele scrise ale de la Evaluarea Națională și 28 iunie – 1 iulie pentru probleme scrise de la examenul de Bacalaureat.
La Bacalaureat probele de competențe vor fi echivalate
Clasele terminale rămân pe programul stabilit, adică vacanță pentru sărbătorile pascale Catolice între data de 2 aprilie și 11 aprilie, vacanță pentru sărbătorile pascale ortodoxe între 30 aprilie și 9 mai.
Clasele terminale termină vacanța pe 9 mai, spre deosebire de toate celelalte clase care vor termina vacanța pe 4 mai.
Se va face practic o punte între finalul vacanței pentru sărbătorile pascale ortodoxe și catolice și începutul vacanței pentru sărbătorile pascale ortodoxe.
Pentru clasele terminale, vacanțele nu vor suferi niciun fel de modificare.
Semestrul al II-lea va fi redus cu o săptămână, toate clasele în afară de cele terminale urmând a finaliza anul școlar pe data de 25 iunie.
Cu sprijinul cadrelor didactice într-un an școlar atipic, în care tezele școlare nu se mai susțin, în care numărul notelor a fost redus, numărul notelor necesar si încheierea situațiilor școlare, cu sprijinul cadrelor didactice se vor încheia acele activități de evaluare și încheiere a rezultatelor școlare. Nu vor fi necesare activități de recuperare a materiei având în vedere efortul cadrelor didactice.
Pentru filiera tehnologică și învățământul profesional și tehnic, finalul anului școlar va rămâne la datele cunoscute. Este vorba despre elevii care au un an școlar de 37 de săptămâni.
Dacă le-am prelungi și lor cu o săptămână, merge prea aproape de luna august. Soluția la această situație este renunțarea la Săptămâna Altfel și îndrăznesc să spun acest an școlar este în integralitate altfel, nu numai Săptămâna Altfel.
Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și prestările PISA rămân în continuare programate cu prezență fizică în toate școlile care funcționează în localități necarantinate.
Evaluare Națională de clasa a II-a se programează pentru perioada 25-28 mai.
Activitățile remediale se vor ține doar până la pragul de 6 la mia de locuitori, este o prevedere a CNSU.
Alături de vaccinare, testarea este un element absolut esențial în școli și sunt absolut convins că problema testări în școli va fi rezolvată extrem de rapid. După ce a trenat vreme de șase săptămâni, vă declar că sunt convins că această problemă va fi soluționată foarte rapid. În sensul în care să fie eliminată această problema a lipsei de personal medical în școli, în sensul în care să fie teste non-invazive, mai ușor de acceptat de către părinți” a mai precizat ministrul Cîmpeanu.