Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

O şcoală din Scundu este lăsată de izbelişte de autorităţile judeţului

INCALIFICABIL. În anul 2010, într-o Românie ce se vrea a fi europeană, în localitatea Scundu, din judeţul Vâlcea, nu mai puţin de 223 de elevi învaţă zilnic într-o şcoală construită în anul 1913, adică înainte de Primul Război Mondial. Clădirea unităţii de învăţământ nu a mai suferit reparaţii capitale încă de pe atunci, doar că, pe lângă ea, s-a mai construit, în anul 1974, un alt corp. Această şcoală a rămas singura unitate de învăţământ primar şi gimnazial din localitate, celelalte două fiind desfiinţate la propunerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea. Asta în condiţiile în care Şcoala cu clasele I-VIII Avrămeşti – comuna Scundu, a fost reabilitată şi modernizată în anul 2009.

A mutat elevii în primărie

Imagini dezolante în Şcoala cu clasele I-VIII din Scundu, unde 223 de elevi preşcolari învaţă înghesuiţi ca sardelele în săli de clasă mici şi insalubre. Până şi cancelaria a fost transformată în sală de clasă, copiii fiind nevoiţi să stea într-o încăpere de doar câţiva metri pătraţi. Primarul localităţii Scundu, Dumitru Blejan, a încercat în anul 2008 să facă rost de fonduri pentru reabilitarea clădirii. Astfel, el a reuşit să obţină peste 2,5 miliarde lei vechi de la Ministerul Educaţiei, bani, însă, insuficienţi pentru reabilitarea întregii clădiri. Acum, însă, când toţi copiii din comună au fost mutaţi la şcoala din centru edilul se confruntă cu probleme majore legate de lipsa de spaţiu, dar şi de condiţiile precare. De aceea, primarul Blejan a fost nevoit să mute, pentru câteva luni, o parte din elevi într-o încăpere din incinta Primăriei Scundu. „Am încercat să fac tot posibilul să le ofer condiţii acestor copii. Din păcate nu am reuşit să găsesc fonduri pentru reabilitarea şi modernizarea întregii şcoli centrale. Am reuşit în schimb să modernizez Şcoala de la Avrămeşti, însă mi s-a impus anul acesta să o desfiinţez. M-am conformat dispoziţiilor şi am mutat copiii. Numai că, acum, ei învaţă în condiţii improprii” – ne-a declarat primarul localităţii Scundu.

Promisiuni deşarte

Momentan, la Şcoala cu clasele I-VIII din Scundu funcţionează opt săli de clasă, însă, aşa cum spuneam, sunt insuficiente pentru numărul mare de copii care învaţă, acum, aici. De aceea, edilul Dumitru Blejan s-a gândit să construiască o mansardă care să mărească numărul de săli şi care, de asemenea, să cuprindă o sală de sport corespunzătoare. Asta pentru că, tinerii sunt nevoiţi să-şi ţină orele de sport, pe ploaie sau ninsoare, în curtea şcolii. Aceasta, însă, din păcate, nu are mai mult de zece metri pătraţi, iar în spatele unei porţi de fotbal terenul se termină brusc, copiii riscând să cadă într-o văgăună. Revenind, însă, la mansardă, primarul localităţii Scundu a încercat prin toate mijloacele să găsească fondurile necesare pentru finalizarea acesteia, adică în jur de 8,5 miliarde de lei vechi. Din păcate, el a obţinut numai promisiuni, neconcretizate până în prezent. De aceea, primarul Dumitru Blejan s-a arătat extrem de nemulţumit de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, care i-a impus desfiinţarea a două şcoli, promiţându-i că îl va ajuta să obţină banii pentru realizarea mansardei. „Pentru mine inspectorul general Gabriela Ene s-a dovedit a fi un om fără cuvânt, din moment ce mi-a promis că mă ajută şi acum se face că plouă. Nu se poate ca elevii să înveţe în condiţiile acestea mizere, iar Gabriela Ene să mă mintă la nesfârşit că mă ajută cu fondurile. Acum a venit iarna şi vedeţi şi dumneavoastră în ce condiţii sunt nevoiţi copiii ăştia să înveţe. Dacă aveam mansarda gata, aveam unde să-i băgăm pe toţi şi aveau şi o sală de sport. Profesorii, pentru că am transformat cancelaria în sală de clasă, stau pe holul şcolii” – ne-a mai spus primarul Dumitru Blejan.

Primarul este nemulţumit de jocurile politice ce se fac în şcoli

Pe lângă problemele ce ţin de partea financiară, primarul localităţii Scundu este extrem de nemulţumit de jocurile politice, pe care, spune el, conducerea ISJ Vâlcea le face în şcoală. Dacă până la începutul anului şcolar 2010 – 2011 şcoala era coordonată de o profesoară tânără şi competentă, ce nu aparţinea niciunui partid politic, de la 1 septembrie a fost numit în funcţie Constantin Băiaşu, care, susţine primarul, este în prag de pensionare şi de aceea nu-şi dă interesul. „Nu mă interesează ca şcoala să fie condusă de un membru de partid. Eu vreau acolo o persoană competentă, cu care să colaborez şi care să-şi dea silinţa pentru a le crea condiţii acestor copii. Actualul director mai are 1 sau 2 ani până la pensionare şi nu-şi mai dă interesul. Doamna Ene l-a pus pentru că este membru PDL şi de aceea. Şi să vă spun sincer eu ajunsesem la un acord cu dânsa să nu-mi schimbe directorul la această şcoală. Încă o dată această doamnă m-a dezamăgit şi mi-a demonstrat că nu te poţi baza pe cuvântul său” – a conchis primarul localităţii Scundu, Dumitru Blejan.

CLAUDIA STANCIU