1

Ioana Evelina Miu, un preşedinte model al elevilor din Vâlcea

IDEALURI. Tânăra vrea să urmeze o carieră în politică, dar în acelaşi timp îşi doreşte să facă Facultatea de Drept şi să profeseze în Baroul Vâlcea. „Am atâta entuziasm şi vreau să fac atâtea lucruri pentru ţara acesta, încât nu ştiu dacă sunt dispusă să plec din ţară” – ne-a spus Evelina.

Ioana Evelina Miu a fost aleasă în toamna anului trecut, cu un număr mare de voturi, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor din Vâlcea. Elevă în clasa a XI – a la Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari” din Rm. Vâlcea, tânăra este un model pentru elevii vâlceni. Evelina vrea să urmeze o carieră în politică, dar în acelaşi timp îşi doreşte să facă Facultatea de Drept şi să profeseze în Baroul Vâlcea. Îşi iubeşte foarte mult ţara şi oraşul, în special, şi de aceea se gândeşte serios să refuze oferta unei universităţi din Olanda şi să îşi continue studiile în România. „Am atâta entuziasm şi vreau să fac atâtea lucruri pentru ţara acesta, încât nu ştiu dacă sunt dispusă să plec” – ne-a spus Evelina. În anul 2009, Ioana Evelina Miu a fost vicepreşedinte al elevilor din Vâlcea, iar acum colegii săi i-au acordat toată încrederea lor, fiind aleasă preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor Vâlcea şi vicepreşedinte al elevilor pe Regiunea Sud – Vest Oltenia.

S-a implicat în campanii umanitare

Fiind o tânără responsabilă, Evelina se implică în tot felul de acţiuni ce au menirea de a o ajuta să evolueze, însă îi place să-şi ajute şi semenii. De aceea, în vara anului 2010 a participat la o campanie umanitară de ajutorare a sinistraţilor din Moldova, acţiune care susţine că nu va fi singulară. „Am candidat pentru postul de preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor pentru că a fost o provocare pentru mine. Anul trecut, când eram vicepreşedinte am avut o activitate destul de vastă. Când au fost inundaţiile în Moldova în 2010 am făcut o campanie, împreună cu clubul Leo, de strângere de ajutoare pentru sinistraţi. Am reuşit să mobilizez foarte mulţi elevi şi sincer am avut un sentiment măreţ, pentru că am strâns peste 22 de tone de haine pe care le-am trimis în localitatea Săuceşti din Moldova. Am participat la mai multe şcoli de vară şi traininguri care pe mine m-au ajutat foarte mult să mă dezvolt din toate punctele de vedere” – ne-a spus Evelina.

A înfiinţat „Avocatul elevului”

Evelina este o tânără plină de viaţă şi crede cu toată convingerea că poate schimba ceva în destinele elevilor vâlceni. De aceea, ea a înfiinţat un departament intitulat „Avocatul elevului”, departament ce apără drepturile elevilor vâlceni şi îi învaţă asupra obligaţiilor lor. „Am propus un program pe care îl voi pune în aplicare din luna februarie şi pentru care am vorbit deja cu persoane importante din judeţ. Vom organiza un fel de conferinţe unde aceste personalităţi vor vorbi liber despre posibilităţile elevilor, despre drepturile şi obligaţiile lor. Pentru ca tinerii să înţeleagă mai bine am înfiinţat de curând un departament intitulat «Avocatul elevului», iar în perioada următoare o să fac şi o campanie de promovare pentru ca ei să ştie că pot conta pe mine şi pe colegii mei oricând” – ne-a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor din Vâlcea.

CLAUDIA STANCIU