Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Începând din toamnă / Elevii vor intra în şcoli cu carduri de acces

CONTROVERSE. Iniţiativa Ministerului Educaţiei nu este privită cu ochi buni de reprezentanţii opoziţiei din judeţul nostru, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, pesedistul Ion Cîlea, considerând că elevilor li se pregăteşte un sistem poliţienesc, iar acele carduri „nu diferă cu nimic de cip-urile aplicate pe urechile animalelor pentru a le veghea mişcările spre târguri şi abatoare”.

Începând din această toamnă, elevii vâlceni ar putea intra în şcoală doar cu un card de acces ce va fi scanat la poarta unităţii de învăţământ. Astfel, autorităţile speră să diminueze absenteismul elevilor, dar şi eradicarea fenomenului produselor etnobotanice ce se vând de multe ori chiar în şcoli. Inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, Gabriela Ene, a privit iniţiativa Ministerului Educaţiei ca fiind una extrem de utilă, susţinând că va milita pentru ca fiecare şcoală în parte să-şi procure un astfel de card de acces. „Fiecare elev care va intra în şcoală va fi scanat, îi va apărea poza şi situaţia din catalog. Cred că este o modalitate de a-i controla dacă vin la ore sau dacă chiulesc. Din fericire nu este vorba de o investiţie foarte mare, fiecare şcoală trebuie să-şi achiziţioneze un cititor de card şi un calculator. Poate la şcolile mari vor fi nevoie de două cititoare, dar şi aşa investiţia se ridică la o sumă acceptabilă. Ne gândim să introducem acest sistem şi pentru profesori, pentru că nu putem să le cerem elevilor să fie la ora fixă în clasă, iar profesorii să întârzie sau să nu vină la oră. Nu! Trebuie să fie o echitate” – a declarat inspectorul general şcolar Gabriela Ene. O altă modalitate de a introduce disciplina în şcoli, în opinia şefei învăţământului vâlcean, este introducerea uniformei în toate unităţile de învăţământ. Ea susţine însă că s-a izbit de refuzul părinţilor, care nu sunt conştienţi de efectele benefice ale uniformelor şcolare. Cu toate acestea, inspectorul general speră să convingă cât mai curând posibil părinţii că uniforma este o necesitate. „Părinţii se opun introducerii uniformei şcolare în şcoli deoarece spun că sunt sătui de uniformele pe care le-au purtat ei înainte de ’89. Eu nu cred că uniforma poate face ceva rău, ci foarte bine pentru că evităm diferenţele sociale. Mai mult decât atât, putem preveni consumul de etnobotanice în şcoli, iar cei care vând nu vor mai putea să intre în unităţile de învăţământ după bunul plac. Vor fi reguli mult mai stricte şi nu cred că vânzătorii de plante îşi vor face uniforme şi insigne cu însemnele unităţii pentru toate şcolile din judeţ. Este o dorinţă a noastră, dar nu putem impune. Totul ţine de părinţi” – a conchis inspectorul general al ISJ Vâlcea, Gabriela Ene.

„Cardurile nu diferă cu nimic de cip-urile aplicate pe urechile animalelor” – Ion Cîlea

Pe de altă parte, toate măsurile austere ce se doresc a fi introduse în sistemul educaţional atrag criticile opoziţie. În judeţul nostru, la scurt timp după anunţarea introducerii în şcoli a cardului de acces, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a dat o replică dură, acuzând actualii guvernanţi că pregătesc un sistem poliţienesc, iar acele carduri „nu diferă cu nimic de cip-urile aplicate pe urechile animalelor pentru a le veghea mişcările spre târguri şi abatoare”. „Prin periscopul din turnul de control al Ministerului Educaţiei nu se mai văd micile genii în devenire, olimpicii şi ceilalţi elevi superdotaţi, după cum nici copiii rătăciţi prin noianul de probleme existenţiale nu se mai văd. Toţi sunt priviţi de-a valma, toţi sunt o apă şi-un pământ, o masă de delicvenţi în devenire, faţă de care nu trebuie manifestată nicio urmă de înţelegere şi apreciere. Sub sceptrul acestei atitudini au fost aliniate bateriile măsurilor coercitive la organizarea şi desfăşurarea bacalaureatului, iar mai nou, acelaşi Minister al Educaţiei a pregătit arsenalul de supraveghere exacerbată a elevilor chiar din prima zi a viitorului an de învăţământ. Introducerea şi consolidarea disciplinei în şcoli nu au dat niciodată rezultate atunci când s-a umblat la raster şi a fost scos, ameninţător, biciul împotriva întregii populaţii şcolare. Pe cine de la minister şi din inspectoratele de învăţământ mai interesează că există elevi cu aripile frânte sub povara lipsurilor şi necazurilor din familiile de unde provin? Se mai gândeşte cineva la cei aproximativ 350.000 de copii (după statisticile Guvernului ar fi doar 170.000) rămaşi acasă să se descurce singuri, fără unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă pe coclauri europene?” – susţine social-democratul Ion Cîlea.

CLAUDIA STANCIU