Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

FOTO VIDEO: DRAMA unei eleve EXMATRICULATE de la BAC

Una dintre elevele care a fost exmatriculată de la BAC, după ce a fost acuzată de tentativă de fraudă, încearcă să-şi caute dreptatea pe la porţile Inspectoratului Şcolar Vâlcea, care, însă, din nu se ştie ce motive, refuză orice dialog cu familia elevei.

Vineri, 4 iulie, Georgiana-Carmen Turbureanu, o elevă silitoare cu o evoluție constantă de-a lungul celor 12 ani de studiu, nu a fost primită să dea proba la Biologie și nu i se va permite susținerea examenului de Bacalaureat pentru încă 2 sesiuni, ceea ce înseamnă ratarea şansei de a susţine examenul pentru intrarea la Medicină, pentru care s-a pregătit atâta. În acest caz, nu există o poziţie oficială a Inspectoratului Judeţean Şcolar, pentru că reprezentanţii acestuia au refuzat să stea de vorbă atât cu familia, cât şi cu mass-media.

Considerăm că atunci când este vorba despre viitorul unui elev, n-are strica mai multă transparenţă din partea inspectorului general şcolar, dar şi a celor care se ocupă cu comunicarea în instituţie.

Georgiana – Carmen Turbureanu a fost eliminată din examen, după ce ciorne ale ei au fost găsite asupra colegei din faţă. Aşadar, elevii nu au fost prinşi încercând să folosească telefonul mobil, aşa cum eronat a anunţat purtătorul de cuvând al ISJ Vâlcea, ci era vorba doar despre folosirea ciornelor.

„Mai mult, Georgiana-Carmen Turbureanu, unul dintre cei doi elevi acuzați de „tentativă de fraudă”, nu a copiat nimic, ci a cedat în cele din urmă la multiplele insistențe ale candidatului din banca din față, dublate de ale celui cu două bănci în față, care îi perturbau atenția la subiecte, de a îi permite să îi ia ciornele de pe bancă, pentru a se putea inspira din ele la examen. Totul desfășurându-se într-o sală scăpată de sub control de supraveghetori, în care, pe parcursul examenului, mai mulți candidați s-au întors repetat pentru a comunica cu colegii lor în vederea rezolvării subiectelor de examen, după cum se va putea observa în înregistrarea video făcută cu camera de supraveghere” – susţine familia elevei exmatriculate.

„S-a respectat procedura” – Adrian Burlan

De cealaltă parte, profesorul Adrian Burlan, cel care a luat decizia de a elimina elevele susţine că s-a respectat procedura. Care procedură, întrebăm noi, pentru că după ce am studiat cu atenţie Regulamentul, situaţia în care s-a aflat eleva Turbureanu nu este specificată în acesta. Există doar situaţia în care s-a aflat eleva prinsă cu ciornele Georgianei asupra ei.

Comisia Judeţeană de Bacalaureat trebuie să decidă în cel fel a fraudat eleva Turbureanu, întrucât ea nu a copiat de la nimeni, ci de la ea s-a copiat. Conform Ordinului privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național – 2014, art. 9, alin. (6), se consideră că au avut „tentativă de fraudă” și se elimină din examen candidații care încalcă regulile alin. (3) și (4) Iată ce se specifică la alin. 3: Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să aibă în sălile de examen asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

„A fost aplicată procedura de eliminare a doi candidaţi în urma constatării de cei doi asistenţi a tentativei de fraudă. Această procedură s-a aplicat ca urmare a declaraţiilor scrise şi susţinute de către cele două eleve. În aceste declaraţii fetele recunosc că au încălcat normele metodologice privind examenul de Bacaluareat”, a precizat, pentru preşedintele Comisiei, Adrian Burlan.

[iframe width=”420″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/sHG0NQo-k-g” frameborder=”0″ allowfullscreen ]