Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Consumul de etnobotanice în şcoli a atins cote alarmante

ÎNGRIJORĂTOR. Cu toate acestea sunt directori de şcoli unde se ştie că este un consum foarte mare de plante halucinogene care neagă în continuare amploarea pe care acest fenomen o ia. Este cazul celor de la Colegiul „Mircea cel Bătrân” din Rm. Vâlcea, care sunt supăraţi că au fost puşi să muncească mai mult, deşi ei cred că la ei în şcoală acest fenomen este „fantomatic”.

În cadrul ultimei sale conferinţe de presă, prefectul de Vâlcea, Petre Ungureanu, a abordat din nou problema consumului mare de plante etnobotanice printre elevii vâlceni. El a precizat că ultimul raport al controalelor în unităţile de învăţământ din Rm. Vâlcea este îngrijorător, dar nu are cadru legal să pedepsească vânzarea şi consumul de plante halucinogene. Prefectul a nominalizat din nou Colegiul „Mircea cel Bătrân” din Rm. Vâlcea, ca fiind „raiul” etnobotanicelor, susţinând că directorii liceului au fost deja avertizaţi, cerându-li-se să ia măsuri urgente. Petre Ungureanu a ţinut însă să laude conducerea Liceului Energetic din Râmnic care a reuşit, printr-un management excelent, să împiedice atât vânzarea, cât şi consumul în şcoală. „Din păcate în cadrul unei videoconferinţe mi s-a atras atenţia că unul dintre magazinele de vise din Rm. Vâlcea, Legal Shop, este mama şi tata multor magazine din ţară, iar colegii mei prefecţi au cerut să se facă ceva cu magazinul de la Vâlcea. Noi am încercat să facem tot posibilul şi de aceea vreau să vă spun că suma totală a amenzilor date este de 86.700 lei şi avem şi două dosare penale pe care sper să le trimită în judecată. Am o problemă foarte mare în privinţa acestor magazine, pentru că nu o pot rezolva deoarece nu am cadru legal. Putem, însă, limita consumul de etnobotanice şi asta încercăm să facem. S-au făcut controale în şcoli şi raportul este îngrijorător. Dincolo de asta, repet, neavând lege care să interzică şi să pedepsească consumul de etnobotanice suntem legaţi de mâni şi de picioare. Din păcate, şcolile cu renume sunt cele mai implicate şi este cel mai mare consum. Se remarcă totuşi una dintre acestea, Colegiul «Mircea cel Bătrân» din Rm. Vâlcea unde consumul este mai mare. Am discutat cu toate autorităţile abilitate şi am dat şi exemple de licee unde încercarea de introducere a etnobotanicelor în şcoală a fost reprimată crunt de către conducere, iar aici pot să numesc Liceul Energetic unde directorii au acţionat prompt şi extrem de bine. S-a mai constatat că în şcolile unde nivelul economic al elevilor este redus, consumul de halucinogene este foarte mare. Vreau să vă mai spun că directorii Colegiului «Mircea cel Bătrân» au fost atenţionaţi” – a declarat prefectul de Vâlcea, Petre Ungureanu.

„Este un fenomen fantomatic” – susţine directorul adjunct de la „Mircea cel Bătrân”

Pe de cealaltă parte, conducerea Colegiului „Mircea cel Bătrân” nu recunoaşte nici în ruptul capului că elevii consumă etnobotanice, directorul adjunct Marius Mărgărit susţinând că acesta este un „fenomen fantomatic”. Mai mult decât atât, el s-a arătat indignat că toată lumea îi arată cu degetul şi că din această cauză au fost „muştruluiţi” de inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, iar acum sunt nevoiţi să muncească dublu pentru a supraveghea elevii. „Aş vrea să ne arate şi nouă cineva un raport în care se specifică că şcoala noastră ocupă primul loc la consumul de droguri. Este un fenomen fantomatic în condiţiile în care noi nu am depistat până acum niciun elev care să consume droguri şi nu am capturat niciun plic cu plante etnobotanice. Am fost avertizaţi de ISJ pentru aceste probleme şi am fost nevoiţi să înăsprim paza în şcoli. Pentru că nu mai avem niciun poliţist comunitar la poartă, zilnic 6 profesori supraveghează pe toate coridoarele, iar noi, directorii, stăm 8-10 ore pe zi în şcoală” – a declarat directorul adjunct al Colegiului „Mircea cel Bătrân”, Marius Mărgărit.

Regulamente şcolare copy-paste

Regulamentele şcolare sunt şi ele o problemă a autorităţilor judeţene, care au constatat că majoritatea sunt copiate, iar directorii nu s-au sinchisit să adauge prevederi noi. De aceea, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vâlcea, Gabriela Ene, a cerut introducerea amenzilor în şcoli, precum şi a muncii în folosul unităţii. „Am cerut modificarea regulamentelor de ordine interioară în multe şcoli din judeţ pentru că erau foarte lejere. Am constatat că mulţi directori, ca să nu spun majoritatea, au luat regulamentul aşa cum era el pe piaţă. Nimeni nu a adăugat amenzi pentru că a prins elevul când sărea gardul, chiulea sau fuma în curtea şcolii. Totul era să-şi facă o asociaţie în cadrul şcolii pentru a putea da amenzi, iar banii îi foloseau tot pentru elevi, pentru cei merituoşi. Mai mult, dacă sunt prinşi chiulind, fumând sau consumând substanţe interzise în şcoală, elevii pot fi puşi să muncească în interiorul şcolii. Să li se dea mănuşi şi un sac în braţe şi să fie puşi să facă curăţenie în curtea şcolii. Numai aşa se pot învăţa minte şi nu cred că este un lucru rău acesta” – a declarat inspectorul general Gabriela Ene.

Uniforme şcolare anti-etnobotanice

O altă metodă de diminuare a fenomenului consumului de plante halucinogene, în opinia Gabrielei Ene, este introducerea uniformei în şcoală. Ea susţine însă că s-a izbit de refuzul părinţilor, care nu sunt conştienţi de efectele benefice ale uniformelor şcolare. Cu toate acestea, inspectorul general speră să convingă cât mai curând posibil părinţii că uniforma este o necesitate. „Părinţii se opun introducerii uniformei şcolare în şcoli deoarece spun că sunt sătui de uniformele pe care le-au purtat ei înainte de 89. Eu nu cred că uniforma poate face ceva rău, ci foarte bine pentru că evităm diferenţele sociale. Mai mult decât atât, putem preveni consumul de etnobotanice în şcoli, iar cei care vând nu vor mai putea să intre în unităţile de învăţământ după bunul plac. Vor fi reguli mult mai stricte şi nu cred că vânzătorii de plante îşi vor face uniforme şi insigne cu însemnele unităţii pentru toate şcolile din judeţ. Este o dorinţă a noastră, dar nu putem impune. Totul ţine de părinţi” – a conchis inspectorul general al ISJ Vâlcea, Gabriela Ene.

CLAUDIA STANCIU