Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto Vocea Valcii

Concurs Naţional de Proiecte de Mediu la Iaşi

foto Vocea ValciiElevi de la gimnaziu și liceu coordonaţi de profesori care au o preocupare constanta in schimbarea atitudinii faţa de problemele cu care se confrunta mediul inconjurator, timp de un an de zile, au fost preocupati de a gasi noi soluţii pentru asigurarea unui mediu durabil, capabil sa asigure satisfacerea nevoilor prezentului, fără a compromite posibilitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi”.

Soluţiile obţinute au fost promovate intr-un mod original, la cea de a XVII a ediţie a Concursului Naţional de Proiecte de Mediu,organizat de Ministerul Educaţiei si Cercetarii Stiinţifice in parteneriat cu ISJ Iasi și Direcţia Judeţeana pentru Sport si Tineret.

Competiţia a avut loc in Tabara Muncel- Iași, o zona deosebit de pitoreasca. situata in mijlocul padurii Calugara, la 20 kilometri de orasul Pașcani, pe drumul judeţean ce face legatura intre comuna Mogoșesti – Siret si Hanul Ancutei, o cetete cu ziduri si porti groase deschisa tuturor celor care dorerau sa se odihneasca si sa spuna povești, in trecut.

„Aici, pe 25 iulie 2015, au luat startul , fara teama de eșec, si s-au intercut in modul in care au prezentat rezultatele obţinute in urma implementarii unor proiecte de mediu, prin care doresc sa puna ordine in haosul naturii, in jur de 110 de elevi de la liceu si gimnaziu.

Conștienţi de motto-ul „”Daca nu ești pregatit sa greșesti nu vei scoate niciodata nimic original” (Ken Robinson), au abordat o tematica foarte variata, respectiv „”O picatura de apa pentru Terra”,” O lume vie in sticla”,” Efectele agriculturii din Ialomiţa asupra mediului”,”O școala verde, o școala pentru viitor”,”Scoala zero Waste”,” Stevia rebaudiana- indulcitorul viitorului”,” Premise ale dezvoltarii durabile”, etc.

Echipajele din judetul Valcea, reprezentate prin Cernea Teodora de la Scoala Gimnaziala Anton Pann, Tanasie Andreea de la Scoala Gimnaziala Bunești si Nitu Daniela de la Colegiul Mircea cel Batran, au prezentat proiectele educaţionale „Castiga din deliciile naturii „și „Calitatea apei din lacul Bradisor ca sursa de potabilizare”,proiecte care au obtinut Locul II, respectiv Locul III. Prin proiectele lor au dovedit foarte bine motto-ul

“Inspiratia exista, dar trebuie sa te gaseasca lucrand”! Pablo Picasso

Ridicata pe locul unei foste crescatorii de caini, aparţinand Ministerului Apararii Naţionale (MApN), tabara de la Muncel este acum una din cele mai frecventate tabere destinate tinerilor. Condiţiile oferite concurenţilor au fost excelente, Direcţia Judeţeana pentru Tineret (DJT) Iași, cea care administreaza tabara de la Muncel, a reușit sa finalizeze cladirea unde s-au desfasurat activitaţile educative planificate. Excursiile organizate la Piatra Neamţ si Iași la finalul perioadei de tabara au imbogatit orizontul cultural al elevilor si au contribuit la atenuarea emoţiilor, inainte de anunţarea rezultatelor stabilite cu mare obiectivitate de membrii juriului, carora le mulţumim.

Mulţumim deasemeni tuturor organizatorilor, special d-nei Prof. Dr.Daniela Calugaru, Inspector General in MECS, care a pus bazele acestei competiţii și se implica cu mult entuziasm in bunul mers al fiecarei ediţii si nu in ultimul rand d-nului Director de la Clubul Copiilor Pașcani,Gabriel Ciopraga care a pus mult suflet in organizarea activitatilor educativ-distractive din fiecare seara, care s-au incheiat cu tradiţionalul „”Foc de tabara”, a consemnat prof. Letitia Muraruș.