Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

COMUNICAT Diseminare în Proiectul de parteneriat strategic ERASMUS+ în domeniul școlar – “Keep fit and be healthy”

Proiect de parteneriat strategic ERASMUS+în domeniul școlar “Keep fit and be healthy” – 2017-2019
Nr. de referință: 2017-1-CZ01-KA219-035536_3

Începând cu 1 octombrie 2017, Şcoala Gimnazială „Take Ionescu” din Râmnicu-Vâlcea, derulează Proiectul de parteneriat strategic ERASMUS+ în domeniul scolar – “Keep fit and be healthy”, împreună cu Základní Škola (școala coordonatoare a proiectului), Liberec, Cehia și OSG De Meergronden, Almere, Olanda.

Proiectul este cofinanțat prin programul ERASMUS+ al Uniunii Europene, acțiunea cheie – 2 (KA2), parteneriate strategice între școli. Şcoala beneficiază de un grant de 25075 de euro necesari celor 28 de mobilități ale elevilor, respectiv, celor 4 profesori însoțitori în țările partenere, precum și implementării în bune condiții a activităților propuse în programul care se va derula în perioada 2017- 2019.

Cele mai importante aspecte ale acestui proiect sunt: sportul, alimentația sănătoasă și un mediu înconjurător curat.

În perioada 14 – 20 octombrie 2018, s-a desfășurat în Almere, Olanda, cel de-al doilea schimb de elevi între școlile partenere din proiect. Școala Gimnaziala “Take Ionescu” a fost reprezentată de 14 elevi, însoțiți de 3 profesori: Soare Florina, director al instituției, Sacerdoteanu Marina, profesor de limba engleză și instructor Zumba fitness și de către Văduva Cătălin, profesor de cultură civică. In toată această perioadă, elevii au fost găzduiți de familiile elevilor olandezi participanți în proiect.

În debutul săptămânii, elevii şi profesorii parteneri în proiect (34 de participanţi din ţările invitate şi peste 20 ai ţării gazdă) au avut activități la școala olandeză, „De Meergronden”, o școală interculturală în care învață peste 1300 de elevi reprezentând aproximativ 10 naționalităti.Au fost vizitate sălile de curs, însoțiți de elevii gazdă, au avut loc discuţii despre sistemul de învăţământ olandez, au participat la jocuri sportive în echipe mixte și la un workshop în care au realizat filmulețe prin care să promoveze mâncarea sănătoasă și sportul.

Programul celei de-a doua zile a cuprins activități în care elevii și-au demonstrat spiritul de echipă, fair-play-ul, abilitățile sportive , practicând jocuri sportive noi precum: flag rugby, frisbee, lacrosse, tchoukball. În aceeasi zi, îmbinând activitățile distractive cu sportul in natura, copiii s-au bucurat de vizita într-un parc de aventură.

A treia zi a fost rezervată unei vizite în Amsterdam, ocazie cu care gazdele au prezentat cele mai importante obiective istorice şi culturale ale acestei frumoase capitale europene. În cadrul acestei vizite, elevii și profesorii au vizitat Rijksmuseum, Muzeul national de arta si istorie, unde, în cadrul unui workshop, au explorat aspecte ale diversității culturale. Vizita în Amsterdam a reprezentat un prilej de a explora orașul și în același timp de a practica sportul pe canalele acestuia, prin intermediul hidrobicicletelor.

În finalul săptămânii, grupul de elevi a putut participa la diverse workshop-uri legate de obiectivele proiectului care au vizat calcularea numărului de calorii, pregatirea unor preparate culinare, exerciții de fitness si aerobic. Programul de activități s-a incheiat vineri cu vizitarea unui patinoar destinat sportivilor profesionisti, unde unii dintre elevii au avut oportunitatea să practice patinajul pentru prima dată, iar altii să-și imbunătățească această abilitate.

De-a lungul întregii săptămâni de proiect, deplasarea elevilor către școală s-a realizat cu ajutorul bicicletelor, promovând astfel un stil de viață sănătos.

Prin toate aceste activităti, ne-am propus să consolidam încrederea în forţele proprii, să le cultivam spiritul de a lucra în echipă, să schimbăm obiceiurile alimentare nesănătoase ale elevilor care trebuie s[ conștientizeze importanța unui stil de viață sănătos şi să le stimulam interesul pentru descoperirea altor culturi și diversități lingvistice. 

Pe parcursul celor doi ani de proiect, prin participarea la workshop-uri Zumba, activități sportive (drumeții, tag rugby, badminton) sau schimburi de bune practici, elevii vor avea oportunitatea să descopere și să protejeze natura, își vor dezvolta abilități de viață cum ar fi disciplina, motivația, implicarea și cooperarea, manifestându-şi creativitatea și imaginaţia sub îndrumarea atentă a cadrelor didactice implicate în acest proiect.
Impactul acestui proiect la nivelul școlii noastre va fi unul pozitiv, contribuind la creşterea valorii europene a instituției școlare, a comunității locale, aspecte care promovează diversitatea culturală și lingvistică şi care oferă prilejul atât elevilor, cât și cadrelor didactice, părinților și membrilor comunității – cu fiecare activitate realizată – să aprecieze rolul colaborării și al comunicarii, să învețe respectul față de sine și faţă de ceilalți.

Următoarea întâlnire de proiect, la care vor participa alți 14 elevi ai Școlii Gimnaziale „Take Ionescu”, însoțiți de profesorii lor, va avea loc în Liberec, Cehia, în luna aprilie – 2019.

Precizăm că toate informațiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agentia Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conținutul acestor informații.

• Director al Școlii Gimnaziale” Take Ionescu” – Râmnicu- Vâlcea, Prof. SOARE Florina
• Coordonator Proiect de parteneriat strategic ERASMUS+ in domeniul școlar – “Keep fit and be healthy”, Prof. VĂDUVA Cătălin