Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Campusul şcolar de la Călimăneşti prinde viaţă

Anul şcolar 2015-206 îi va găsi pe elevi în casă nouă

La începutul anului şcolar 2015-2016 elevii de la Grupul Şcolar Economic şi Administrativ Călimăneşti vor intra în casă nouă. Municipalitatea a reuşit să contracteze fonduri europene pentru a termina campusul, investiţie care a început de mai bine de şapte ani. Lucrările la campusul şcolar de la unitatea şcolară au început cu mare entuziasm în decembrie 2007. În doar şapte luni ar fi trebuit să fie finalizate, iar copiii să beneficieze de săli de clasă moderne, de laboratoare şi săli-atelier, de spaţii de cazare generoase, de săli de sport. Elevii au fost mutaţi „pe termen scurt” la alte unităţi şcolare din localitate, iar termenul de execuţie a fost prelungit cu încă un an şi jumătate. Apoi totul s-a blocat şi în loc de campus modern au rămas doar nişte ruine. Investiţia a fost salvată, însă, de banii europeni.

„Lucrurile sunt sigure acum”

Primarul Oraşului Călimăneşti, Florinel Constantinescu, este sigur că de această dată investiţia o să fie dusă la bun sfârşit: „De această dată nu se mai pune problema să ne chinuim, este vorba de bani europeni. Lucrurile sunt pe un făgaş normal, acest liceu care a fost un brand altă dată şi oferea pieţei turistice specialişti adevăraţi, poate să renască. A fost o încurcătură regretabilă, am ajuns în situaţia în care de mai bine de 7 ani, mai precis din 2007, ne-am chinuit să mai avansăm cu lucrările la acest campus. Termenele de execuţie au fost fixate. Primul este terminarea lucrărilor la corpul şcolar, acolo unde se vor ţine cursurile, care o să fie gata în timp util pentru a se începe în bune condiţii anul şcolar 2015-2016. Până la finalul anului calendaristic se vor termina şi lucrările la sala de sport, la corpul de garsoniere şi celelalte lucrări de finisare. Eu sper că liceul o să revină la standardele înalte la care a fost. Vom avea baza materială necesară pentru a pregăti viitorii specialişti. În primul rând lucrările practice se vor desfăşura la un nivel mare, pe de altă parte avem un grup de profesori, de maiştrii, cu specializări deosebite. Una peste alta, absolvenţii acestui liceu îşi vor putea găsi imediat un loc în piaţa muncii şi eu cred că vor fi căutaţi de angajatori.”

„Brandul nu a fost pierdut în totalitate”

Directorul unităţii de învăţământ, Sorin Popa, este sigur că liceul îşi va recăpăta faima de odinioară, chiar dacă între timp a apărut şi o altă mare problemă, scăderea natalităţii într-un ritm mare: „Terminarea acestui campus înseamnă foarte mult. După atâţia ani de aşteptare lucrurile se mişcă şi se mişcă bine. Există şi promisiuni de la constructori corpul B al clădirii campusului o să fie gata înainte de 15 septembrie. Sala de conferinţe, cele 15 garsoniere şi sala de sport o să fie şi ele gata până la finalul anului. Normal că ne bucurăm foarte mult, este un prim pas pentru recăpătarea brandului pe care l-am avut. După experienţa pe care o am cred că e nevoie de trecerea unui ciclu de învăţământ pentru a ne recăpăta faima pe care am avut-o. Brandul nu s-a pierdut din punctul de vedere al calităţi actului de învăţământ care s-a desfăşurat oricum bine, chiar şi în condiţii vitrege. Ne bazăm pe un corp didactic foarte bine pregătit. Avem 90% dintre profesori cu gradul I, un lucru mare zic eu. Problema care se pune acum este cea a copiilor, a elevilor. În ultimii ani şi în viitorii ani, la nivelul Judeţului Vâlcea natalitatea este în scădere evidentă, într-un ritm mare. Ne va afecta direct, din păcate, această problemă.”

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 11.000.000 lei şi lucrările constau în extinderea şcolii cu un corp nou, construirea de garsoniere pentru cazare şi a unei săli de sport şi a câtorva ateliere pentru studiul practic.