Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

APEL pentru educație sexuală în școli

La început de an școlar, mai multe organizații neguvernamentale semnalează situația critică din România în care tinerii din învățământul preuniversitar continuă să fie privați de informații cu privire la educația sexuală. În acest sens, ONG-urile solicită Ministerului Educației, Institutul pentru Științele Educației, Ministerul Sănătății și Ministerul Tineretului și Sportului elaborarea unui plan strategic pentru educație sexuală, care să fie inclusă în curriculum-ul național obligatoriu și care să fie accesibilă tuturor elevilor.

”Trăim într-o societate în care se transmit masiv informații distorsionate despre sexualitate, prin canalele media, din care lipsesc elemente ce țin de responsabilitate, înțelegerea funcționării propriului corp și respectul în relațiile intime. Statul român, prin educația pe care o oferă generațiilor tinere, are datoria de a cultiva respectul și egalitatea între femei și bărbați, acceptarea diversității și cunoașterea despre afecțiune și sexualitate, care să-i facă pe copii și tineri să se înțeleagă pe sine și pe cei din jur.” – se arată în apelul public inițiat de Coaliția pentru Egalitate de Gen (10 organizații) și alte 67 de organizații.

În ceea ce privește protejarea împotriva sarcinilor nedorite, asociațiile susțin că România are cea mai mare rată de sarcini la adolescente din Uniunea Europeană, de trei ori mai mare față de media europeană. În 2014, 18.600 de tinere sub 19 ani au născut, 662 dintre acestea înainte să împlinească 15 ani, iar potrivit Băncii Mondiale, România nu a înregistrat niciun progres în această direcție din 2007. Mai mult, 3 din 10 femei cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani nu folosesc nicio metodă de contracepție și doar 51% folosesc metode moderne de contracepție.

Referitor la posibilitatea identificării și semnalizării de către copii și tineri a abuzurilor sexuale comise asupra lor, în special de către alți membri ai familiei sau de către colegi de școală, copiii și tinerii abuzați sexual vor ști că ceea ce li se întâmplă este un lucru rău și este momentul să ceară ajutor.

Lipsa de cunoștințe despre sexualitate și funcționarea aparatului reproductiv feminin și masculin perpetuează mituri nefaste despre igiena corporală, natura relațiilor sexuale și despre diferențele în experimentarea plăcerii sexuale.