Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ALBA-NEAGRA cu posturile din învăţământul vâlcean

Articolul „JOHNNY” de la Inspectorat atacă: Soţia primarului din Lungeşti, înlocuită cu soţia preşedintelui PSD Lungeşti” nu a rămas fără ecou. Mai multe cadre didactice din tot judeţul ne-au scris la redacţie, în speranţa că abuzurile de la şedinţa publică de distribuire a posturilor vacante vor înceta, iar cadrele didactice nu vor mai fi umilite.

De fapt, micii corifei, care diriguiesc azi destinele învăţământului vâlcean, sunt şi ei nişte simpli pioni în amplul angrenaj al corupţiei din sistemul de învăţământ. Vă dăm un caz concret în acest sens. Pentru prima şedinţă publică, organizată la Vâlcea, directorii de şcoli generale şi de licee au anunţat posturile vacante, care le-au convenit lor, păstrând şi pentru piloşi câteva, de rezervă. Numai că cel mai tare om din inspectorat, l-am numit aici pe Silviu Statie, inspector şcolar cu politici de personal, le-a transmis directorilor de şcoli să scoată TOATE posturile la concurs, pentru că, ghinion, în acest an, au existat foarte mulţi educatori şi dascăli care au obţinut note mari la titularizare. Numai că mizeria şi nedreptatea de-abia aici începe… Pentru că în legea învăţământului se stipulează clar că aceia care au participat la prima şedinţă publică şi nu le-a convenit postul obţinut, la cea de-a doua şedinţa au dreptul să participe doar la final, după ce posturile se ocupă, de regulă. Aşa se face că avem dascăli de nota 9, care predau la Cucuiata din Deal şi dascăli cu note mai mici care au prins un post în oraş.

„Venim ca proştii la nişte şedinţe mizerabile”

Spre exemplificare, publicăm unul dintre mail-urile primite la redacţie: „Mi-am permis să-mi exprim şi eu părerea. Stimată doamnă, mă bucur că în ţara asta bogată – furată există şi oameni care observă nedreptatea. Trist! Ceea ce semnalaţi dumneavoastră în articol mă deranjează şi pe mine de câţiva ani. Debutanţii din învăţământ merg la examene şi se stresează cu anii să ocupe un loc şi cei ce cunosc pe cine trebuie… stau liniştiţi, ocupă ce vor, când vor. Suntem mulţi care reuşim să trecem an de an prin examene naţionale şi o facem bine. La repartizarea posturilor, venim ca proştii la nişte şedinţe mizerabile (care durează cam jumătate de zi), unde suntem umiliţi cu adevărat. Şi plecăm acasă aşa cum am venit (n-am zis bine, reformulez: plecăm scârbiţi) şi rămânem acolo până anul viitor, când revenim cu nebuneasca impresie că anul acesta va fi altfel, vom avea noroc, nu ne-am stresat atâţia ani degeaba… Noi nu mai credem în miracole! Noi, vom rămâne debutanţi de meserie; debutanţi fără loc de muncă… Strigătul nostru e un urlet de lup rătăcit de haită! Scara valorilor nu mai are nicio valoare la Vâlcea. Articolele dumneavoastră nu rămân necitite! Vă doresc succes!”, ne-a scris un dascăl din Vâlcea, în speranţa că vocea sa se va face auzită.