Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

DMA CONSULT: Cum se construiește un plan de afaceri?

În afaceri, culmile succesului pot fi atinse doar cu ajutorul unui plan de afacere bine pus la punct. În acest sens, planul de afaceri oferă o perspectivă asupra businessului, fiecare operațiune fiind construită în detaliu. Cu ajutorul acestuia, antreprenorul are control deplin asupra afacerii, eliminând din start pericolele care pot submina succesul firmei.

Planul de afacere păstrează permanent „în vizor” toate operațiunile de care depinde evoluția afacerii tale. De asemenea, acesta planifică judicios resursele financiare și are rolul de a obține finanțare din fonduri nerambursabile, dar și de a atrage investitori sau credite bancare avantajoase.

Planul de afaceri este un instrument esențial în activitatea de planificare a unei afaceri. Acesta este un document care descrie businessul, resursele de care dispun proprietarii acestuia, piața, activitățile care urmeză să fie întreprinse, rezultatele vizate.

Cine doreste să înființeze o întreprindere are nevoie mai întâi de o idee de afaceri care să asigure succesul. Însă doar ideea însăși nu este suficientă singură. Orice înființare de întreprindere are nevoie de o planificare gândită anticipat despre cum poate fi indeplinită cu succes.
Acest plan trebuie să ia în considerare toate circumstanțele care pot fi determinate pentru succes sau eșec. Un plan de afaceri reprezintă o indicație pentru fondatorii de întreprinderi, care definește fiecare mod de procedură pentru realizarea ideii de afaceri.

În cadrul afacerilor existente, realizarea planului de afaceri ajută atunci când trebuie luate decizii importante, precum:

– Trebuie să introduc un produs nou?

– Pot să-mi permit pe termen lung o extindere și să investesc cât este necesar?

– Este nevoie să mă lansez în activități de export și să creez piețe noi?

– Este rentabil un parteneriat cu o altă întreprindere pentru o amortizare mai mare?

– Este utilă o preluare sau o predare a unei întreprinderi?

Conceperea firmei are un circuit firesc, pornind de la ideea pe care o are intreprinzatorul până la planul de afaceri efectiv. În acest sens, după conceperea ideii urmează nașterea viziunii pentru realizarea căreia este nevoie de o strategie. Pentru aplicarea acestui pas este necesară întocmirea unui plan de afaceri.

Antreprenorul trebuie să aibă în vedere că planul de afaceri îl face în primul rând pentru acesta. Utilizarea planului poate fi făcută pentru înființarea întreprinderii, extinderea afacerii, colaborări și succesiunea întreprinderii.