Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VIDEO PERCHEZIŢII: Trafic de migranţi în VÂLCEA

Noi descinderi la Vâlcea, iar de data aceasta au fost vizaţi membrii unei grupări infracţionale specializate în trafic cu migranţi. În fapt, există suspiciuni că persoane din judeţul Vâlcea au găzduit migranţi de origine arabă, iar mai apoi i-au ajutat să ajungă în ilegal în state din spaţiul Schengen.
Percheziţiile au avut loc în dimineaţa zilei de 22 aprilie 2015, procurorii DIICOT şi poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate descinzând în 7 locaţii din judeţul Vâlcea, dar şi din Argeş, Constanţa, Hunedoara, Arad şi municipiul Bucureşti. Este vorba despre 150 de migraţi de origine arabă, care erau aduşi în România pe relaţia Turcia – Bulgaria. Capii acestei reţele infracţionale, din care făceau parte şi vâlcenii, sunt de origine turcă, iar infracţiunile le-au comis în perioada ianuarie – aprilie 2015. Din spusele oamenilor legii, turcii erau cei care îi racolau pe migranţi şi ei coordonau întreg transportul lor, în timp ce românii îi preluau la graniţă, îi găzduiau în ţara noastră, iar apoi îi îmbarcau în tirurile de marfă pe care le trimiteau turcii. „Conducătorii grupării s-ar fi ocupat într-o primă fază de racolarea şi transportul transfugilor din Siria sau Irak spre Turcia, formând grupuri de migranţi atât la Istanbul, cât şi în Bulgaria, care erau transportate ilegal în Austria, Germania, Franţa, Italia, Norvegia, Finalanda şi Suedia. O altă parte din gruparea infracţională ar fi acţionat pe teritoriul României şi ar fi avut rolul de a prelua transfugii intraţi ilegal în ţară, de a le asigura cazarea temporară, iar ulterior de a-i îmbarca în mijloacele de transport trimise de organizatorii turci ai reţelei. Un ultim palier al grupării era reprezentat de transportatorii turci recrutaţi de coordonatorii grupării din Turcia şi Bulgaria şi trimişi pentru preluarea grupurilor de transfugi predate de membrii segmentului local al grupării şi apoi scoaterea lor frauduloasă din România. Aceştia ar fi folosit pentru transportul migranţilor autotrenuri cu marfă folosită doar ca mijloc de disimulare a transfugilor, actele de transport însoţitoare ale mărfii atestând date nereale” – susţin poliţiştii şi procurorii DIICOT.
Fiecare migrat plătea sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru a ajunge în state din spaţiul Schengen. După descoperirea întregii activităţi infracţionale, oamenii legii au ridicat 8 persoane, pe care le-au dus la sediul DIICOT pentru audieri.