1

Vestul județului, devastat de grindină și ploi

Grindina și ploile torențiale din ultimele zile au făcut prăpăd în localitățile vâlcene Horezu, Vaideeni, Titești. Zona cea mai afectată a fost Horezu și satele limitrofe Urșani, Romanii de Sus, Râmești, Ifrimești, unde a căzut grindină mai mare decât oul de găină, iar cantitatea de precipitații a fost de aproape de 45 l/mp. Zeci de gospodării au rămas fără acoperiș, după ce țigla a fost făcut bucăți de grindină. Nu au scăpat de prăpăd nici instituțiile statului, spitalul, sediul primăriei, șicoli și grădinițe. Sute de ma șini au fost distruse. „A fost urgie, în noaptea aia ziceai că orașul a fost lovit de uragan. Era un zgomot infernal, aveam impresia că se dărâmă casa pe mine. Din cer cădeau bucăți de gheață și dacă ieșeam afară cred mă  omorau. M-am uitat neputincios din prag cum țigla de pe casă și cele două ma șini sunt făcute praf, praf. Pur și simplu nu am avut curaj să ies”, ne-a spus Sorin A., din Horezu.

Câțiva localnici care au ie șit afara în timpul furtunii pentru a- și salva animalele s-au ales cu capetele sparte. „Aveam vaca la păscut, am alergat să o dezleg ca să se poată ascunde. Îmi era frică că o omoară piatra, dar la mine nu m-am gândit că aș fi putut să mor. Parcă mă bătea cineva cu pietre, sunt plină de vânătăi, am capul spart în câteva locuri, sunt zdrelită pe mâini”, povestește Ioana Mitrache, din Romanii de Sus.

Acoperișurile caselor mai vechi din țiglă, tablă sau plăci de azbociment ori șindrilă, au fost distruse în totalitate. „Pe casa mea n-a rămas bucată de țiglă întreagă, parcă a tocat-o cineva cu ciocanul de șinițele, a făcut-o bucăți. Grindina a bătut vreo 15 minute, iar apoi a plouat cu găleata toată noaptea. A intrat apa în toate camerele, s-a umflat parchetul, a udat lucrurile, ce să mai, nenorocire mare a dat peste noi”, spune Grigore Glăvan, localnic din Horezu.

Cei mai câștigați de pe urma naturii dezlănțuite au fost comercianții de materiale de construcții. A doua zi după furtună stocurile de folie de plastic, țiglă și carton au fost epuizate. „Majoritatea oamenilor au cumpărat folie, am vândut toată folia din depozit și am făcut o nouă comandă. Se anunță iar ploi și oamenii se grăbesc să își acoperă casele până fac rost de bani pentru țiglă sau tablă”, spune un comerciant din Horezu.

Reprezentanții primăriei încă inventariază pagubele. „Din păcate nu avem bani în buget pentru a-i ajuta pe cei loviți de necaz. Fiecare se va descurca cum va putea. Cine are asigurate bunurile nu va avea de ce să își facă griji, mai rău este de cei care nu au nici asigurare, nici bani să își refacă casele. Noi vom depune documente la prefectură cu toate pagubele produse de grindină”, susține Constantin Niță, primar Horezu.

În comuna Vaideeni, grindina a distrus acoperișurile a peste 60 de case și anexe gospodărești, a spart geamurile și a deteriorat caroseriile a 58 de autoturisme. Culturile agricole au fost făcute una cu pământul. „Am două ma șini. Când a început ploaia, una era în fața porții și una în curte. Cea din stradă a fost făcută praf , trebuie să-i schimb caroseria, nu șitiu dacă o mai poate repara cineva, este lovitură lângă lovitură. Ma șina din curte era sub un pom și are doar geamurile sparte și capota lovită”, se plânge Ionuț, din satul Cerna, comuna Vaideeni.

Au mai fost afectate acoperișurile de la biserica și Școala cu clasele I- IV din Vaideeni. Comuna Vaideeni a mai fost lovită de grindină și anul trecut în vară, când au fost compromise toate culturile agricole,  iar pomii fructiferi au rămas fără rod și frunze.

În comuna Titești, au fost afectate rețeaua de alimentare cu apă potabilă, platforma drumului național DN7D și a unui drum sătesc.

Inventarierea și evaluarea pagubelor se vor finaliza în cursul zilei de luni, 21 iunie, de către o echipă de specialiști din cadrul Prefecturii, Consiliului Județean și Secției Drumuri Naționale Vâlcea.