Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

UITE ce NU AU VOIE să facă controlorii companiilor de transport

Dacă aţi mers vreodată cu transportul în comun, ştiţi despre ce e vorba. Toţi controlorii, fie ei bărbaţi sau femei, au expresia aia pe faţă de parcă ar vrea să te ucidă înainte să arăţi biletul sau abonamentul. În consecinţă, mai jos puteţi citi trei recomandări vizavi de astfel de situaţii.

• Controlorii nu pot să te oblige să te legitimezi şi în nici un caz nu au voie să te deposedeze de actul de identitate. Obligaţia lor este să verifice doar legitimaţia de călătorie. Au în schimb dreptul de a solicita intervenţia poliţiei sau jandarmeriei pentru legitimare.

• Controlorii nu au dreptul să te bruscheze, să te percheziţioneze, să te coboare din tramvai cu forţa ori să-ţi reţină vreun bun personal cu scopul de a coborî cu ei. Dacă se întâmplă asta, sună imediat la poliţie. Este recomandabil ca în astfel de cazuri să faci puţin scandal şi să rogi pe cineva să te însoţească pentru că îţi va trebui un martor. După ce suni la politie, aştepţi sau mergi la secţie pentru a depune o plângere pe numele controlorului.

• Controlorii nu au voie să te reţină în mijlocul de transport mai mult de câteva minute. Orice reţinere durează mai mult, se transformă automat în privare de liberate şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani, conform articolului 189 din Codul Penal.

Dacă te-a prins fără abonament pentru că l-ai uitat acasă, semnează amenda cu menţiunea că ai abonament, dar l-ai uitat, şi apoi contest-o. Sunt obligaţi s-o anuleze!