Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

TRAGEDIE: Un elev din Alunu a murit, după ce a căzut în fosa septică

A câştigat pariul cu colegii săi, însă l-a pierdut pe cel cu viaţa. Este vorba despre elevul Adrian Claudiu Cristea, care şi-a pierdut viaţa în mod tragic, după ce a căzut într-o fosă septică goală. Claudiu era elev al şcolii gimnaziale Colţeşti din comuna Alunu şi în data de 26 septembrie a.c., după prima oră de curs, a ieşit cu colegii în curtea şcolii pentru a-şi măsura forţele. Elevii făcuseră un pariu, dorind să vadă care dintre ei reuşeşte să ridice un capac de beton de deasupra fosei septice. Ghinionul a făcut ca elevul de 14 ani să reuşească să ridice dala de peste 100 kg, însă s-a dezechilibrat şi a căzut în fosa septică goală. Moartea copilului a survenit rapid, la câteva minute după ce a căzut în cap în fosa septică.

„Copilul a picat în cap” – primarul Boiangiu

„Copilul a picat în cap. Nu ştiu cum a reuşit să ridice capacul pentru că este foarte greu, nu-mi dau seama cum a reuşit. Ar mai fi încercat şi cu o zi înainte şi n-a reuşit. Azi a reuşit, a ridicat-o, a alunecat şi a picat în cap. Din teribilism, a ridicat această dală de pe fosă, e de ani de zile aici (8 – 10 ani). Doamne fereşte, o nenorocire! Imediat ce s-a sunat, băiatul a fugit cu un grup de copii în spatele şcolii, o zonă care nu era frecventată de elevi pentru că nu aveau ce face acolo. A vrut doar să facă un gest de teribilism regretabil şi a arătat colegilor că el are forţă. Nu înţeleg cum a reuşit pentru că dala are peste 100 de kg” – susţine primarul comunei, Vasile Boiangiu.

Gherghinaru vrea anchetă internă

Inspectorul șef al Inspectoratului Școlar Vâlcea, Ion Gherghinaru, se afla la ședința Colegiului Prefectural, când a aflat despre tragedie. Cu toate acestea, şi-a prezentat în faţa prefectului raportul întocmit şi apoi a plecat către Alunu, să vadă ce s-a întâmplat.

„Din ce ştiu eu, până în acest moment, se pare că vina aparţine în exclusivitate copilului care a vrut să arate cât este de puternic. Vedeţi cât de mare şi greu este acel capac de beton. Nu cred că eu aş fi în stare să-l ridic. Am aflat ce s-a întâmplat în timpul şedinţei de Colegiu Prefectural, am terminat de prezentat raportul şi am venit aici. În afară de ancheta poliţiei, vom face şi noi o anchetă internă, însă domnul primar ne-a spus că dascălii erau în curtea şcolii. Această şcoală nu este una care să nu fie dotată şi amenajată corespunzător. Are autorizaţie sanitară valabilă. Cum s-a sunat, copiii făcuseră pariul anterior, au venit în fugă direct aici, profesoara n-a avut timp să iasă bine în curtea şcolii că s-a întâmplat nenorocirea. În Alunu sunt 2 şcoli moderne, au bază sportivă, au sală de sport, au piscină. Deci nu lipsesc condiţiile.

Consider că fosa septică era asigurată cu acel capac deasupra ei. Habar n-am… se poate spune şi că ar fi trebuit împrejmuită cu un gard – ceva, însă de ani de zile, nimeni nu a încercat să ridice capacul” – a declarat inspectorul şef Gherghinaru.

„Nu se poate arunca vina nici pe cadrele didactice, nici pe instituţia primăriei”

Cadrele didactice din şcoală au fost şocate la aflarea veştii că un elev a murit, însă ele susţin că toţi profesorii şi-au făcut datoria şi că soarta este de vină. „Profesorul supraveghetor nu a avut când să ajungă pentru că imediat după ce s-a sunat, copiii au fugit către fosă. Deci profesorul de serviciu era în cancelarie, lăsa catalogul… Am înţeles că au făcut un pariu, copiii au vrut să arate care sunt mai forţoşi, după cum s-au exprimat. Apoi, băiatul s-a dus, a ridicat aceea lespede de acolo, a alunecat, s-a lovit la cap şi a murit. Toată nebunia nu a durat mai mult de 2 minute, după ce s-a sunat. Copilul era unul cuminte, nu a provocat până acum probleme, într-adevăr un pic mai energic. Nu a fost neascultător, nu ne-a creat probleme. Consider că nu se poate găsi vinovăţie cuiva. Nu se poate arunca vina nici pe cadrele didactice, nici pe instituţia primăriei. Femeia de serviciu a sunat la 112 pentru că a fost acolo între ei şi a văzut ce s-a întâmplat” – susţine directoarea şcolii, Cecilia Boiangiu.

„Cine trebuie să răspundă pentru moartea copilului”

Mătuşa copilului mort a venit la locul tragediei şi l-a acuzat pe primar că fosa septică nu era împrejmuită. „Tragedie, ce să mai! Am dus copilul la morgă la Sineşti. Vai de noi… să vedeţi ce este acolo la morgă. Copilul e lovit rău de tot la cap. Nu se poate aşa ceva! Să moară un copil de 14 ani pentru că nu aţi fost în stare să îngrădiţi o fosă septică. Cineva trebuie să răspundă pentru moartea copilului” – i-a reproşat mătuşa copilului mort, Delia Oprescu, primarului din comună.

Dosar pentru moarte suspectă

Imediat, la faţa locului, au ajuns poliţiştii din comună, care au demarat cercetările şi, în scurt timp, au ajuns şi cei de la IPJ Vâlcea, dat fiind complexitatea cazului. „Din primele cercetări, a rezultat faptul că în pauza de la 8:50 la 9:00 un grup de 7 copii din clasa a VIII-a s-au deplasat în spatele şcolii, unde există o fosă septică, acoperită cu un capac din beton, iar unul dintre ei, pe fondul teribilismului, a încercat să le dovedească colegilor săi faptul că este puternic, a ridicat capacul respectiv, care după estimările colegilor poliţişti are aprox. 100 de kg., a alunecat şi a căzut în fosa septică. În momentul de faţă se află în lucru un dosar penal ca în toate cazurile care presupun accidente, nu se pune problema în momentul de faţă de a reţine vreo culpă în sarcina cuiva. Este prematur să afirmăm aşa ceva” – inspector principal Alin Bulearcă, din cadrul Serviciului Ordine Publică al IPJ Vâlcea.