Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
16. Traficanεi de minori ridicaεi de mascaεi în Rm. Vâlcea2

Traficanţi de minori, ridicaţi de mascaţi în Rm. Vâlcea

Percheziţii în forţă ale mascaţilor şi procurorilor DIICOT în Rm. Vâlcea, în dimineaţa zilei de marţi, 29 octombrie 2013. Ei au vizat destructurarea unei grupări de traficanţi de persoane şi de minori din municipiul nostru. Doi traficanţi de carne vie au fost arestaţi, iar complicele lor, un taximetrist râmnicean, va fi cercetat în stare de libertate, însă cu interdicţia de a părăsi localitatea. Aceştia racolau tinere, printre care şi minore, pe care le obligau să se prostitueze pe variantă, între Rm. Vâlcea şi Budeşti, iar pe multe dintre ele le duceau să practice cea mai veche meserie din lume în Franţa.

Aşadar, în dimineaţa zilei de 29 octombrie, în municipiul Rm. Vâlcea au avut loc 5 percheziţii, fiind ridicaţi de mascaţi 8 suspecţi de proxenetism. Doar trei dintre aceştia au fost, până la urmă, puşi sub învinuire pentru trafic de persoane, trafic de minori şi complicitate la aceste infracţiuni. Este vorba despre Larisa Maria Iacob, alias Venera – de 35 de ani, din Rm. Vâlcea; Tiberius Varga, zis şi Coco – de 30 de ani, din Rm. Vâlcea, dar şi de taximetristul Ionuţ Dan Stanciu – de 43 de ani, din Rm. Vâlcea. Primii doi sunt acuzaţi că racolau tinere, printre care şi minore, şi le obligau să se prostitueze pe variantă, între Rm. Vâlcea şi Budeşti, iar cel de-al treilea că le „căra la locul de muncă”. Este vorba despre 8 fete, care s-au constituit parte vătămată în dosar.

„Coco”, considerat capul reţelei

Tiberius Varga sau „Coco” este considerat de procurorii DIICOT Vâlcea ca fiind capul reţelei de proxenetism. Dosarul a început încă din anul 2009, atunci când, în urma unei razii a poliţiştilor vâlceni, s-a întocmit un dosar penal pentru prostituţie. Pentru că s-au găsit indicii că ar fi vorba, de fapt, de proxenetism şi trafic de minori, poliţiştii au declinat cazul către DIICOT Vâlcea. Cercetările au durat destul de mult, pentru că procurorii nu reuşeau să-i găsească pe proxeneţi şi nici pe minorele obligate să se prostitueze, fiind plecaţi o bună perioadă în Franţa.

Acum însă oamenii legii au reuşit să facă lumină în caz şi să-l aresteze pe capul reţelei de proxeneţi, Tiberius Varga fiind trimis în spatele gratiilor.

„Venera” îşi trimitea propria fiică la „produs”

În această reţea este implicată şi o femeie. Larisa Maria Iacob, alias Venera, este acuzată şi de proxenetism, dar şi de prostituţie. Aceasta, în timp ce se afla la „treabă”, mai cunoştea câte o fată, pe care o racola şi o iniţia în „artele meseriei”. Printre fetele pe care le-a iniţiat se numără şi trei minore, cu vârste de 14, 15 şi 16 ani, pe care le punea la „treabă” pe variantă, pentru ca mai apoi să le ducă în Franţa la „produs”. Este şi cazul tinerei Alexandra F. (16 ani), pe care a scos-o din ţară şi a dus-o să practice prostituţia la francezi chiar cu acordul tatălui acesteia, bărbatul dându-şi acordul chiar printr-o procură. Între timp, pentru că nu-i mergeau afacerile în Franţa, „Venera” a adus-o înapoi în Rm. Vâlcea pe minoră şi a obliga să se prostitueze pe variantă.

Ei bine, femeia este total lipsită de scrupule şi de caracter, pentru că, conform informaţiilor pe care le avem, chiar şi fiicei ei îi găsea clienţi pentru a se prostitua. Fata ei se constituie acum parte vătămată. Larisa Maria Iacob se află acum în stare de arest preventiv.

Taximetrist, complicele proxeneţilor

Taximetristul râmnicean implicat şi el în dosar a fost acuzat doar de complicitate la trafic de persoane şi trafic de minori. Din câte se pare, Ionuţ Dan Stanciu era sunat de proxeneţi pentru a transporta „fetiţele” pe variantă. El a negat toate acuzaţiile în faţa procurorilor DIICOT, susţinând că nu ştie nicio reţea de traficanţi de minori. Din păcate pentru el, există pe masa procurorilor DIICOT înregistrări ale convorbirilor telefonice dintre taximetrist şi capul reţelei sau prostituate, în care acesta era rugat să se ducă să le transporte la „locul de muncă”. El este acuzat, aşa cum spuneam, de complicitate la infracţiunile de trafic de persoane şi trafic de minori, însă va fi cercetat în stare de libertate.

Proxeneţii, arestaţi pentru 29 de zile

Cei doi proxeneţi, Maria Larisa Iacob şi Tiberius Varga, dar şi taximetristul Ionuţ Dan Stanciu, au fost prezentaţi instanţei de judecată în seara de marţi, 29 octombrie 2013, cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. Aşa cum menţionam mai sus, primii doi au primit mandate de arestare preventivă, în timp ce taximetristul va fi cercetat în stare de libertate, însă cu interdicţia de a părăsi localitatea. „Admite propunerea formulată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – BIROUL TERITORIAL VÂLCEA cu privire la inculpaţii Varga Tiberius şi Iacob Maria Larisa. Dispune arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile, începând cu data de 29.10.2013 şi până la data de 26.11.2013, inclusiv, a inculpaţilor Varga Tiberius şi Iacob Maria Larisa. Respinge propunerea privind luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul Stanciu Dan Ionuţ. Dispune luarea faţă de acest inculpat a măsurii obligării de a nu părăsi localitatea prev. de art.145 Cod procedură penală. Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP) 63/2013 29.10.2013″ – se arată în încheierea magistraţilor Tribunalului Vâlcea.