Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Sperietori pentru vitezomani pe Valea Oltului

Peste 25.000 de ma șini trec zilnic pe DN 7, între Râmnicu-Vâlcea și Sibiu, făcând din această șiosea una dintre cele mai periculoase din țară. Județul Vâlcea are cel puțin cinci puncte negre, adică locuri în care polițiștii de la Serviciul Poliției Rutiere Vâlcea spun că se înregistrează un număr-record de accidente rutiere. Pentru a-i tempera pe vitezomani, polițiștii au căutat tot felul de soluții, unele dintre ele chiar haioase. Cum ar fi amplasarea unor polițiști de tablă în curbele deosebit de periculoase. La vederea acestora, șioferii frânau brusc. În special noaptea deoarece erau păcăliți de echipamentul reflectorizant. Figura a ținut până când pe „domnii polițiști” au pus ochii hoții de fier vechi. Și, uite așa, au fost smul și de la locul de muncă și vânduți pe câțiva crăițari la un centru de colectare.

Au urmat siluetele albe desenate pe asfalt, în genul celor făcute de criminaliști la locului unei tragedii. Metoda se pare că a dat rezultate pentru că după ce vopseaua s-a șiters drumarii au refăcut marcajele și au adăugat și-o pată ro șie. Pentru un impact vizual mai mare.

Ultima găselniță a polițiștilor inspirată din realitatea crudă o reprezintă epavele de ma șini distruse în accidente transformate în sperietori pentru șioferii vitezomani. „Ideea mi-a venit după ce am văzut o ma șină avariată într-un accident și lăsată pe marginea drumului. Toți cei care treceau prin zonă erau impresionați și frânau”. Când vezi așa ceva nu ai cum să nu te gândești că ți se poate întâmpla și ție o asemenea nenorocire”, susține subinspector Cristina Hănulescu , Serviciul Poliției Rutiere Vâlcea

Sperietorile au dat rezultate

Reprezentanții Serviciului Poliției Rutiere Vâlcea au amplasat o ma șină avariată în „curba morții”, așa cum este denumit locul de pe valea Oltului de pe DN7 de la KM 202, în care au loc cele mai multe și grave accidente rutiere. În ultimii cinci ani au fost înregistrate 25 de accidente dintre care 15 foarte grave, soldate cu cinci morți.

În zonă este o succesiune de curbe: una mai lină care poate fi atacată cu 60- 70 de km/h și imediat urmează alta mult mai îngustă în care trebuie să intri cu maximum 50 de km/h. „Șoferii imprudenți ignoră frecvent semnele de circulație care îi avertizează că urmează curbe deosebit de periculoase. Intră cu viteză, peste 80km/h , în prima curbă, după care, în loc să fie atenți la indicatoare, încep să accelereze pentru că au impresia că se termină curba. De fapt, începe alta mult mai periculoasă și astfel ajung pe contrasens producând accidente foarte grave”, susține cms. Ilie Voica, șieful Serviciului Poliției Rutiere Vâlcea.

Peste 270 accidente grave în curba morții

Ma șina avariată în care este și un manechin este montată pe schelă metalică într-o curbă deosebit de periculoasă, iar, la vederea ei, șioferii au tendința de a frâna. „Este o modalitatea interesantă pentru a ne atrage atenția că semnele de circulație trebuie respectate. Faptul că în mijlocul curbei îți apare brusc așa ceva în față te face să ape și frâna. Am mai văzut așa ceva în SUA”, spune Matei Iancu, șiofer.

„De când am amplasat ma șina acolo, nu a mai fost niciun accident. Să sperăm că scopul pentru care a fost montată acolo va fi atins, acela de a-i determina pe șioferi să reducă viteza”, susține cms. Ilie Voica, șieful Serviciului Poliției Rutiere Vâlcea.

În ultimii cinci ani, pe Drumul Național 7 în sectorul Vâlcea s-au înregistrate 500 de accidente rutiere dintre care 270 foarte grave soldate cu morți și răniți.

CODRUȚA ALEXANDRU