Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Se scumpesc locurile de muncă în Vâlcea

OPORTUNITATE. În perioadele de criză economică există, în toate țările, oameni care fac bani mulți, mai mulți decât ar putea face în perioade de creștere economică și unii reușesc chiar să se îmbogățească. Așa cum anticipam creșterea numărului de șiomeri și dificultatea de a găsi un loc de muncă chiar și pentru cei cu experiență sau bine pregătiți profesional aduce o creștere a nivelului de corupție.

Sănătatea, învățământul și administrația

Perioada în care se aranjau ” angajări” prin relații, pile și cunoștințe ( PCR) la întreprinderile de stat pe locuri ori foarte bine remunerate ori locuri de muncă ideale de frecat menta a cam trecut. Nu prea mai sunt societăți de stat, iar acolo unde sunt e jale. Bătaia e mare acum pe locurile de muncă din administrație, spitale, dispensare, grădinițe, șicoli, societăți subordonate consiliilor județene sau locale, societăți comerciale în care administrațiile comerciale dețin controlul. Iar pilele și cunoștințele nu mai sunt de ajuns. Acum banul vorbește. Luni, 15 aprilie a.c., ofițerii Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție (S.J.A.) Vâlcea, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au prins-o în flagrant pe Mihalcea Elena, infirmier la Spitalul Județean de Urgențe – Vâlcea, în timp ce primea de la D.L. suma de 1700 lei pentru a-i facilita angajarea ca asistent medical la această unitate. Suma reprezenta doar un avans din cei 1000 de euro pretin și de intermediară pentru că refuzăm să credem că o infirmieră putea face o angajare și că aceasta nu împărțea mita primită cu alții mai mari din Spital.

Denunțătoarea D.L., după ce a dat un anunț la „Mica Publicitate” prin care aducea la cunoștință că este în căutarea unui post de asistent medical (în cursul anului 2012 absolvise cursuri de asistentă medicală), în ziua de 08.04.2013 a fost contactată telefonic de o persoană de sex feminin, care a întrebat-o dacă mai este interesată în continuare în acest sens, ocazie cu care aceasta i-a dat întâlnire în holul Spitalului Județean de Urgență Vâlcea, pentru a-i comunica mai multe detalii. Pentru a discuta toate amănuntele, inculpata în calitate de infimieră la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea  i-a adus la cunoștință denunțătoarei că la Secția Radiologie din cadrul spitalului urmează să se elibereze două posturi de asistentă și dacă este interesată în ocuparea unuia dintre ele, contra sumei de 1.000 de euro, îi poate facilita angajarea într-unul din posturile respective.

Pentru mulți suma pare mică ținând cont că dacă cea care dădea mita s-ar fi angajat o putea recupera din 4 maximum 5 salarii. Citind însă atent comunicatul celor de la DNA vedem că postul „tranzacționat” era la Secția Radiologie din Spitalul Județean adică acolo unde nu se fac bani negri deoarece pacienții nu prea dau mită celor care le fac radiografii. Cu siguranță, cazul nu este unul singular dar este greu de crezut că vor exista prea mulți denunțători. Mulți dintre cei aflați în căutarea unui loc de muncă consideră că o șipagă de 1000 de euro pentru un salariu la stat este rezonabilă și că oricum nu poți să te angajezi până nu dai un ban, o atenție (uneori de natură sexuală) sau nu intervine cineva grangure mare în politică pentru tine.

Acum câțiva ani, o cititoare de-a noastră ne-a povestit cum a trebuit să își vândă o vacă și un porc pentru a face rost de banii necesari angajării fetei ca infirmieră. Lucrurile nu s-au schimbat în ciuda trâmbițatelor campanii anticorupție. Iar acum, Vâlcea se află pe un loc fruntaș în topul județelor cu cei mai mulți șiomeri. În curând facultățile, liceele și postlicealele vor trimite un nou val de absolvenți pe piața muncii, tocmai buni de înscri și la șiomaj. Și tot în curând de pe platforma chimică vor veni alți căutători de loc de muncă. Este de așteptat ca prețurile locurilor de muncă să explodeze pentru că sunt puține persoane care mai pot aranja o angajare, mai ales o angajare în domeniul bugetar. Peste tot unde se vor putea angaja oameni: poliție, jandarmerie, armată, spitale, șicoală, primărie, agenția x sau agenția z, filiala nu șitiu cărui departament, deconcentrată etc. va exista tentația de a da și de a lua. Cel care dă este exasperat și crede că oricum nimeni nu i-ar rezolva problema gratis, iar cel care primește sau pretinde bani se gândește că ar fi o prostie să nu profite de oportunitatea pe care o are. Și de ce nu ar funcționa lucrurile în acest mod dacă tot poporul a aflat din presă despre sumele, uneori imense, plătite de unii pentru a ajunge consilieri, primari, parlamentari, directori etc. Omului simplu i se pare deja logic că un loc de muncă trebuie cumpărat. Iar celui care este prea în vârstă pentru a mai putea spera într-o angajare i se pare firesc să plătească pentru o pensionare.

Bursa locurilor de pensionare

În creștere este și numărul celor care încearcă să se pensioneze. Unii anticipat, dar majoritatea pe caz de boală. Sunt oameni trecuți de 40 – 45 de ani care se află în pericol să își piardă locurile de muncă de pe platforma chimică ( și nu ne referim aici numai la cei de la OLTCHIM). Mulți dintre ei nu au policalificare. Nu au perspective. Nu au bani pentru a- și desface o afacere. Nu dețin gospodării în mediul rural sau nu au viziune despre cum ar putea câștiga bani din agricultură, legumicultură sau zootehnie. Sunt pur și simplu exasperați de perspectiva de a nu avea venituri care să le poată permite plata facturilor la utilități și a hranei zilnice. Au fost obișnuiți cu date fixe în care le intrau bani în casă. Acum încearcă cu disperare să obțină o pensionare pentru a avea un venit sigur, chiar dacă e mic. Mulți se află în întârziere cu salariile. Sunt speriați de un ajutor de șiomaj mic pe care îl vor primi maximum un an. Ei constituie acum „materia primă” ideală pentru medicii abilitați să decidă pensionările pe caz de boală. Sunt ideali. Au lucrat ani mulți în medii toxice. Vârsta, munca  și mediul în care au muncit și au trăit și-au pus amprenta. Au în realitate fel de fel de afecțiuni. Poate nu așa de grave încât să nu mai fie apți de muncă, măcar de muncă parțială cu un număr de ore mai mic lunar. Dar cine poate demonstra asta? Cine ar putea să conteste o echipă medicală care spune că un astfel de om nu este suficient de sănătos pentru a mai lucra? Și cei care vor pensionarea și cei care pot să o acorde cunosc regula jocului. Un joc în care este greu de crezut că cei de la DNA vor mai găsi denunțători. Pentru că disperarea celor care au nevoie de o pensie este mare. Cineva ne-a spus recent că cei mai aprigi susținători ai acordării salariilor compensatorii celor de la OLTCHIM sunt medicii. Unii dintre ei. Și este normal să fie așa pentru că dacă se dau compensatoriile sunt și bani de mită. Mulți bani. Și vor fi suficienți oameni care dintr-un calcul simplu vor deduce că este profitabil pentru ei și familiile lor să sacrifice o parte din acești bani pentru a- și asigura un venit constant lunar sigur. Cei care vor obține pensionarea își vor rezolva problema. Cei care vor face bani din aceste operațiuni vor fi fericiți. În schimb, cei care muncesc din greu și își văd dijmuite de stat salariile sau profiturile societăților pe care se chinuie să le administreze vor suporta și costurile acestei armate de pensionari create de medici plătiți tot din buget. Bursa locurilor de pensionare este însă ceva firesc. Este în creștere. Nu îi putem condamna nici pe cei care încearcă pensionarea, nici pe cei care o facilitează. Pentru că nu șitim, niciunul, cu certitudine, cum am proceda dacă am fi în locul lor.

RADU DUMITRESCU