Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Sâmbetistul” de la IPJ Vâlcea

Nici nu a prins bine rădăcini în funcția de purtător de cuvânt al IPJ Vâlcea, că subcomisarul Emilian Mușulete a și început să arate jurnaliștilor vâlceni mușchii lui de șiahist. De parcă acum ar fi venit de pe altă Planetă și nu șitie ce presupune o relație profesională cu mass-media, funcționarul de poliție amintit a reu șit să-i scandalizeze pe toți jurnaliștii vâlceni acreditați la instituția ce-l adăpostește vremelnic și întâmplător. De când a fost „uns” PR, am sesizat că materialele trimise de Inspectorat sunt din ce în ce mai slabe, în ceea ce privește informațiile cuprinse în comunicate, dar ne-am gândit că, deh, mai sunt și zile în care nu se întâmplă evenimente și căldura toropește interesul profesional al celor care nu sunt învățați să lucreze la turație maximă profesională. Momentul în care am realizat că, de fapt, subcomisarul Mușulete este pe dinafara profesiei și nu are de gând să construiască o relație bazată pe respect reciproc pentru meseriile noastre a fost acela în care am încercat să obținem, telefonic, câteva informații suplimentare de la el. Nu numai că nu ni le-a oferit, dar s-a și rățoit la noi, de parcă nu noi am fi „cotizanții” salariului său provenit din taxele și impozitele plătite.

Mușulete obosește repede

N-am fi crezut că după colaborarea excelentă pe care am avut-o cu purtătorii de cuvânt Diana Smărăndoiu și Simona Dumitrică, să ne lovim de un „bulgăr”, care nu înțelege că ziariștii lucrează sub presiunea timpului, datorată construirii și editării ziarelor și că au nevoie de informații utile în timp eficient. Dacă funcționarul de poliție Mușulete ar fi făcut vreun curs de comunicare (PR) sau ar fi citit presa românească din cei 20 de ani de libertate de exprimare de până acum, probabil că ar fi șitiut cum să aprecieze munca celor din presă și să discute cu jurnaliștii de oriunde. Dar de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere! Nu înțelegem cum un oficial, precum șieful IPJ Vâlcea Ion Stoica, despre care se aud numai lucruri bune, ca fiind un polițist bine pregătit și cu rezultate profesionale remarcabile obținute (pe care l-m și anunțat despre atitudinea superficială și refractară a polițistului necomunicator), poate să accepte și să susțină o asemenea nulitate profesională în postul de purtător de cuvânt al importantei instituții. Fie că vrea sau nu, Mușulete trebuie să înțeleagă că jurnaliștii din Vâlcea nu sunt o adunătură de neaveniți care îngurgitează informațiile nepublicabile trimise de el. Suntem ziariști care dorim să ne facem meseria cu exactitate și să ne informăm cititorii în timp real. Dacă domnia sa trimite evenimentele la câteva zile după ce ele s-au produs, acestea nu mai au niciun impact și nu mai interesează pe nimeni. De asemenea, nu credem că Mușulete a auzit despre perisabilitatea șitirii, pentru că altfel nu s-ar fi dat absent de la program, fie și să răspundă la telefon.

Bugetarul Mușulete nu lucrează duminica

Cireașa de pe tort sau bomboana de pe colivă a venit într-o zi de duminică când redacțiile au tot așteptat comunicatul de la poliție și acesta nu a mai venit. Intrigați, purtătorul de cuvânt Mușulete a fost sunat pe mobilul instituției și ne-a spus, senin, că el nu lucrează sâmbăta și duminica și că e treaba noastră cum facem rost de informații. Avem, deci, la IPJ Vâlcea un sâmbetist. Bravo, halal schimbare de comandă! Mai mult decât atât, vineri, 11 iunie a.c., în jurul orei 10.00, pe Valea Oltului au avut loc două accidente grave de circulație, iar Mușulete n-a catadicsit să comunice presei vreo informație legată de cazurile petrecute. Îi transmitem pe această cale, în mod oficial, șiefului IPJ Vâlcea, Ion Stoica, că dacă nu reușește să rezolve această situație incomodă pentru ambele părți, vom acționa și noi în consecință. Majoritatea jurnaliștilor vâlceni am căzut de acord să semnăm un memoriu, în care să arătăm toate nemulțumirile noastre evidențiate în relația cu Poliția, pe care îl vom înmâna, personal, ministrului Vasile Blaga. Să vedem ce părere au șiefii de la București despre atitudinea lui Mușulete, care mimează că- și face profesia, dezonorând instituția și alterând bunele relații întronate între reprezentanții opiniei publice și organul coercitiv al statului. Nici măcar nu ne interesează cine se crede acest polițist, dar avem nevoie de un purtător de cuvânt cu care să putem colabora și înțelege și care să ne respecte meseria, așa cum și noi îi respectăm pe polițiștii care- și fac treaba cu adevărat. Nu mai trebuie să vă reamintim, domnule comandant, că datorită unor oameni ca și subcomisarul Mușulete, pe 22 decembrie 1989, polițiștii adevărați au avut de suferit. Se pare că, anumiți polițiști ai prezentului nu au învățat nimic din trecut și tot milițieni au rămas.

•ROMEO POPESCU