Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

RAZII la comercianţii de produse pentru protecţia plantelor

În perioada 07-08 mai a.c., polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au desfășurat acțiuni, constatând o infracțiune la O.U.G. 197/2005 privind protecția mediului și aplicând sancțiuni contravenționale în valoare totală de 11.000 de lei.

La data de 7 mai a.c., polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au desfășurat o acțiune în localitățile Galicea și Olanu, respectiv în târgul săptămânal din comuna Olanu, în vederea prevenirii, identificării și sancționării faptelor de natura penală și contravențională la regimul produselor de protecția plantelor.

În urma activităților desfășurate, oamenii legii au constatat 3 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 11.000 lei.

Astfel, cu ocazia controlului efectuat la o societate comercială din comuna Olanu, au fost identificate mai multe produse de protecția plantelor din grupa de toxicitate, care erau comercializate fără drept de către reprezentanții societății, în sensul că societatea nu deținea certificat de înregistrare pentru comercializarea acestui gen de produse eliberat de către Oficiul Fitosanitar Vâlcea. Totodată, s-a constatat că o parte din produsele identificate aveau termenul de valabilitate expirat, această faptă contravențională urmând a fi sancționată de către Oficiul Fitosanitar Vâlcea, instituție competentă conform prevederilor legale.

De asemenea, în urma controlului efectuat la o altă societate comercială din comuna Galicea, s-a constatat că reprezentanții acesteia, comercializau mai multe produse de protecția plantelor, respectiv fungicide și insecticide, fără certificat de înregistrare eliberat de către Oficiul Fitosanitar Vâlcea. În urma controalelor efectuate, polițiștii au ridicat în vederea confiscării, cantitatea de 6 kg. produse de protecția plantelor, respectiv fungicide si insecticide.

La data de 8 mai a.c., polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au desfășurat o altă acțiune în localitatea Prundeni iar, cu ocazia controlului efectuat la o societate comercială autorizată pentru comercializarea produselor de protecția plantelor, au fost identificate, în spațiul special destinat pentru păstrarea și depozitarea produselor de uz fitosanitar, mai multe produse de acest fel din grupa de toxicitate, respectiv fungicide și acaricide, cu termenul de valabilitate expirat, pentru care exista obligativitatea predării către o firmă specializată în vederea eliminării acestora, întrucât deveniseră deșeuri.

A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri.
În urma controlului, au fost ridicate, în vederea cercetărilor, 35 recipiente conţinând produse de protecția plantelor devenite deșeuri periculoase.