Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Radarele fixe, din nou pe șosele din România

După 13 ani în care nu au mai fost folosite, radarele fixe vor apărea din nou pe șoselele din România. Montarea radarelor fixe reprezintă o cerință europeană care are ca scop descurajarea comportamentului agresiv al șoferilor.

Radarele fixe nu au mai fost folosite la noi de peste 13 ani, iar România a ajuns țara europeană cu cele mai multe accidente rutiere grave şi decese. Specialiștii cer în primul râd sancţiuni mai aspre pentru vitezomani, dar şi îmbunătăţirea sistemului în care vor funcţiona radarele fixe.

„e-Sigur” este noul sistem integrat de detecție fixă propus de Ministerul Transporturilor. Potrivit TVR, sistemul presupune montarea unor rețele de camere video fixe pe autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale.

Noile radare vor fi semnalizate: cu 500 -1000 de metri înainte, pe autostrăzi, cu 100 – 500 de metri dacă sunt în afara localităților și cu 50 -100 de metri, în localităţi.

Şi nu se vor limita doar la înregistrarea vitezei cu care circulă maşinile pe acel drum.

Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR a precizat că prin sistemul ”e-sigur” se doreşte constatarea celor care depăşesc limita legală admisă, a celor care conduc un vehicul pe o bandă pe care nu ar trebui să conducă, a celor care nu respectă culoarea roşie a semaforului sau a celor care au interdicţia de a conduce un vehicul care nu este înmatriculat, pe cei care nu respectă trecerea la nivel cu calea ferată, care manifestă un comportament agresiv la volan.

Noul sistem a fost inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență și, conform angajamentelor asumate, proiectul de lege ar trebui adoptat până la finele acestui an.

CNAIR, în colaborare cu Poliția Română, ar trebui să facă sistemul funcțional în termen de 24 de luni de la intrarea în vigoare a noii legi.