Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primarul și profesorii din Pesceana, terorizați de directorul școlii din localitate

VRAJBĂ. Directorul Școlii cu clasele I-VIII din Pesceana, Ion Predescu, este într-un conflict direct cu mai toată lumea din localitate. Dacă pe consilierii locali și pe primar îi poartă prin procese penale, acuzându-i de discriminare, de fals și uz de fals, pe profesorii și pe învățătorii șicolii îi tratează cu dispreț, terorizându-i cu comportamentul său tiranic.

De câțiva ani încoace, în localitatea Pesceana există un conflict religios care, și acum, este departe de a se stinge. Certurile dintre localnicii ortodoc și și cei greco-catolici par a nu mai avea rezolvare, iar la instanțele de judecată curg plângerile penale. Mărul discordiei este cimitirul din satul Pedești, unde câțiva dintre enoria și preotului trecuți la cultul greco-catolic au dat în judecată parohia ortodoxă din sat, Episcopia Râmnicului, dar și pe primar pentru a obține dreptul de a face parastas în rit greco-catolic la mormintele rudelor îngropate în acel cimitir. Unul dintre cei mai împătimiți este chiar directorul Școlii cu clasele I-VIII din Pesceana, Ion Predescu, care de când a trecut la cultul catolic este de neînțeles. Acesta, de ani de zile, îi plimbă pe consilierii locali, dar și pe primarul Ion Dobre, prin sălile de judecată, acuzându-i de discriminare. Mai mult, directorul șicolii le-a făcut plângere penală pentru fals și uz de fals pentru că au dat o hotărâre de Consiliu Local prin care i-au încredințat titlu de proprietate, pe teren și pe cimitir, bisericii ortodoxe. Ion Predescu, însă, nu s-a rezumat doar la asta, de-a lungul timpului, el a intrat în conflict și cu profesorii și învățătorii șicolii pe care o conduce, aceștia fiind de-a dreptul terorizați de comportamentul directorului.

Pus director de șicoală pe criterii politice

Ion Predescu este director al șicolii din localitate de mulți ani. Pentru a rămâne în funcția de conducere, spun oamenii, acesta ar fi trecut pe la toate partidele, în funcție de cine se afla la Putere. Astfel că, după ce a fost social-democrat, în 2006 2007, el a trecut în barca liberalilor, unde a fost susținut de senatorul greco-catolic Emilian Frâncu, pentru ca, de curând, el să îmbrace hainele portocalii ale democrat-liberalilor. Având această „calitate” politică extrem de importantă în ziua de azi, Ion Predescu a fost menținut în funcția de director al șicolii, în ciuda faptului că pe adresa Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea au ajuns, în decursul ultimilor ani, sute de plângeri împotriva sa. Cadrele didactice se plâng că nu li se respectă statutul de către director și că acesta le vorbește execrabil. Mai mult decât atât, la începutul acestui an șicolar, când s-au ales membrii Consiliului de Administrație al șicolii, directorul Ion Predescu a făcut în așa fel încât nici măcar un cadru didactic cu titularizare și cu vechime să nu facă parte din Consiliu. „A pus în Consiliul de Administrație numai suplinitori, pentru că aceștia nu au tupeul să se ia de el sau să își impună punctul de vedere. Mai exact, a pus acolo oameni manevrabili, pentru a face ce-l taie capul. Profesorii sunt foarte nemulțumiți din această cauză” ne-a spus primarul localității Pesceana, Ion Dobre.

„Nu impune niciun pic de respect în fața elevilor” învățător Ion Trușcă

Unul dintre cei mai vechi învățători din Școala cu clasele I-VIII Pesceana este fără îndoială Ion Trușcă. Acesta ne-a mărturisit că pur și simplu nu se mai poate înțelege cu directorul, deoarece acesta îi obstrucționează activitățile extra-școlare pe care le are cu elevii. „Este incredibil ce se întâmplă la noi în șicoală în ultimii ani și, din păcate, nu se ia nicio măsură. Acest director creează o permanentă stare tensionată în șicoală. A avut tot timpul probleme cu cadrele didactice, iar acum câțiva ani buni când era director la Amărăști am înțeles că le-ar fi făcut profesorilor și plângeri penale. Ce vă pot spune este că nu cooperează deloc cu noi și ia anumite măsuri de capul lui. Nu are nicio calitate de manager și nu înțeleg de ce mai este ținut în funcție. Nu se mai poate impune în fața elevilor. Anul trecut o fată de clasa a VIII-a și-a bătut practic joc de el când a întrebat-o de ce a lipsit de la ore și unde a fost” ne-a declarat Ion Trușcă, învățător al Școlii cu clasele I-VIII Pesceana.

CLAUDIA STANCIU