Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Prăpăd în Vâlcea

Ploile torențiale au făcut prăpăd vineri noaptea în județul Vâlcea. Șapte gospodării din Olănești Sat  au rămas izolate după ce singurul pod care făcea legătura cu orașul a fost rupt de apele umflate ale pârâului Valea Dosului. Un stâlp  a fost doborât la pământ,  iar mai multe familii au rămas  fără curent electric.

Podul distrus de ape a fost construit de localnici  chiar la vărsarea pârâului Valea Dosului în râul Olănești. „Din cauza ploilor, s-au umflat apele și au erodat malurile până au rupt de tot unul dintre pilonii de susținere. Podul a fost avariat în urmă cu o lună tot în urma unor ploi torențiale. Dacă primarul se ocupa să-l consolideze atunci, acum nu aveam probleme”, susține Ionuț Șerban, localnic.

„De la ultima viitură cei de la primărie au venit și au adus două ma șini de piatră și le-au lăsat pe malul pârâului. Atât. Acum a venit iar apa mare și a luat și piatra și podul și stâlpul de curent electric”, se plânge Ion Mihai, localnic.

Comitetul local pentru situații de urgență a început inventarierea  pagubelor. Potrivit primelor estimări este nevoie de peste 1,5 milioane de lei pentru reconstrucția podului și consolidarea malurilor. „Dacă nu primim ajutor de la guvern, nu avem bani pentru reparații, în bugetul local nu avem o asemenea sumă”, susține Gheorghe Ciucă, primar Băile Olănești.

Vântul puternic și ploile torențiale au rupt drumurile și au afectat mai multe rețele de tensiune, iar satele Tisa și Gulguiata, ce aparțin de orașul Băile Olănești, au rămas izolate și fără curent electric.

Echipele de intervenție au lucrat câteva ore ca să repună rețeaua sub tensiune.

În Râmnicu Vâlcea, în zona  joasă a orașului, 20 case și două scări de bloc au fost inundate. Oamenii și-au făcut la porți baraje din saci cu nisip ca să nu intre apa peste ei.

„Eu am urcat-o pe mama în pod, are 80 de ani și a intrat apa peste ea în casă, i-a luat patul cu totul. La fiecare ploaie torențială, suntem inundați pentru că avem casele sub nivelul străzii”, susține Ion Genoiu, localnic de pe strada Banu Mărăcine.

Pompierii de la ISU Vâlcea și muncitorii de la primărie au  intervenit cu 15 autospeciale cu pompă pentru evacuarea apei din gospodării.

Probleme au fost și în comunele Vlădești, Călimănești, Băile Govora, Mihăești, Muereasca, Perișani și Bujoreni, unde beciurile mai multor gospodării au fost inundate, iar șioselele au fost acoperite cu aluviuni aduse de pe versanți.

Drumarii au lucrat o zi întreagă pentru degajarea carosabilului. Drumul Județean care leagă Cornetu de Perișani a fost luat de ape, cele două localități rămânând izolate.

În comuna Perișani, drumurile au fost distruse de viituri, iar două ma șini s-au răsturnat, nu au existat victime omenești, ci doar pagube materiale.

CODRUȚA ALEXANDRU