Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Poliţia Rutieră Vâlcea pune „tunurile” pe „piraţii” din trafic

Taximetriştii pirat au intrat din nou în vizorul agenţilor de circulaţie de la Serviciul Poliţiei Rutiere (SPR) Vâlcea, care zilele acestea şi-au pus în plan să-i vâneze pe şoferii ce transportă ilegal pasageri.

De ani buni, conducerea SPR Vâlcea se luptă să-i elimine din trafic pe taximetriştii pirat, care prin acţiunile lor ilegale pun în pericol viaţa a sute de persoane. Până de curând legislaţia le-a fost potrivnică poliţiştilor rutieri, amenzile şi dosarele pe care le întocmeau nu ţineau în instanţă, mare parte din ele fiind respinse de judecători.

Ei bine, acum situaţia stă altfel, pentru că a intrat în vigoare Legea 129/2015, Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere s-a modificat, iar acum efectuarea transportului public de persoane, cu un autoturism, pentru care nu se deţine autorizaţie taxi valabilă, se sancţionează cu amendă contravenţională cuprinsă între 1.000 şi 5.000 lei.

Mai mult decât atât, o altă prevedere legislativă care-i ajută pe rutieri se referă la măsura suspendări dreptului de utilizare a vehiculelor pentru o perioadă de şase luni, care se poate prelungi pentru încă şase luni, în cazul taximetriştilor pirat prinşi în fapt. De la intrarea în vigoare a legii până în prezent, poliţiştii rutierei ai SPR Vâlcea au dispus suspendarea pentru o perioadă de 6 luni a 27 de autovehicule utilizate în astfel de activităţi ilegale.

„Poliţia Rutieră Vâlcea este în permanenţă preocupată de siguranţa participanţilor la traficul rutier, inclusiv a celor care apelează la serviciile taximetriştilor «pirat».

În această săptămână poliţiştii rutieri vor verifica legalitatea desfăşurării transportului rutier public de persoane, pe raza judeţului Vâlcea, în special a celui în regim de taxi. Scopul acestor acţiuni este impunerea unui climat de legalitate şi disciplină în domeniul transportului public de persoane.

Pentru realizarea unui grad cât mai mare de siguranţă, poliţiştii recomandă călătorilor să nu apeleze la serviciile aşa numiţilor «taximetrişti la negru», deoarece: riscul producerii unei fapte antisociale (tâlhărie, agresiune, viol etc.) este mărit dat fiind faptul că nu există un dispecerat care să cunoască permanent locaţia «taximetristului»; autovehiculele autorizate, destinate transportului public de persoane deţin asigurare pentru persoanele şi bunurile transportate, spre deosebire de taximetriştii «ilegali»; autovehiculele autorizate efectuează inspecţia tehnică periodică la intervale de 6 luni, pe când celelalte autoturisme la 2 ani” – se arată într-un comunicat de presă al SPR Vâlcea.