Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
FOTO: a1.ro

Poliţia avertizează: Cum funcţionează ÎNȘELĂCIUNEA PRIN APELURI TELEFONICE

FOTO: a1.roMetoda apel ratat Franţa

În ultima perioadă, rețelele de socializare au fost inundate cu atenționări cu privire la o nouă modalitate de a înșela oamenii pe telefonul mobil. Rețeta este cât se poate de simplă. Posesorul unui abonament, indiferent de rețea, primește un apel de la un număr de telefon cu prefixul de țară +33, adică prefixul Franței. Apelul este foarte scurt, uneori nici nu poate fi remarcat, dar rămâne în lista de apeluri pierdute.

Dacă posesorul abonamentului sună înapoi pe același număr, face o mare greșeală. În momentul în care a fost efectuat apelul, acesta nu mai poate fi oprit decât dacă este scoasă bateria din telefon. În acest fel, apelatul își încarcă cartela sa de telefon cât timp îi permite apelantul.

În ultima perioadă, mai mulți romani au primit astfel de apeluri. Dacă totuși ați apelat un astfel de număr de telefon și nu reușiți să opriți apelul, în cel mai scurt timp scoateți bateria și lăsați telefonul așa cel puțin 5 minute.

Metoda apel ratat Ţări Africane şi altele

Sute de romani au primit, înca din 2016, scurte apeluri de la numere cu prefix ale unor ţări africane. Reprezentanţii firmelor de telefonie mobilă recomandă clienţilor să nu apeleze înapoi, fiind vorba de o posibilă fraudă, poliţiştii valceni însă, nu au primit încă sesizări în acest sens.

O practică similară s-a petrecut în Constanţa, în urmă cu cinci ani, când o reţea de români, folosind conturile unui offshore din Belize, a realizat înșelăciuni folosind numere cu suprataxă. Oamenii spun că apelurile s-au realizat spre miezul nopţii de obicei şi în cursul dimineţii, fiind de foarte scurtă durată. Prefixele diferă, însă printre ele sunt numele de telefon din Sudan, Zimbabwe, Burundi sau Africa de Sud.

Oamenii susţin că la apel răspunde un robot cu voce feminină, care foloseşte limba română, însă incorect gramatical. Romanii care au sunat înapoi spun că s-au trezit având costuri suplimentare între 0,7 – 2 euro pe factură. Poliția vă recomandă, în cazul în care sunteți apelat de un astfel de număr și nu aveți rude sau prieteni apropiați în țările respective, să nu apelați înapoi numărul respectiv. Puteți fi victima unei înșelăciuni.