Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
incendiu-casa

Piromanul din Costeşti

INFRACTOR. Fura din locuinţele oamenilor din Costeşti şi apoi le incendia casele. Acesta era modul de operare al lui Daniel Opriţa, un tânăr cu antecedente penale, care a nenorocit trei familii. Culmea este că, bărbatul, după ce comitea faptele, suna la 112 şi anunţa incendiul.

Culmea piromaniei şi a hoţiei: un vâlcean, după ce fura din gospodăriile oamenilor şi le dădea foc la case, suna la 112 şi-şi anunţa fapta. Sigur, omul nu se prezenta, iar apoi, înainte să vină pompierii şi poliţiştii, el fugea de rupea pământul ca să nu fie prins. De trei ori i-a mers manevra, până când oamenii legii au pus cap la cap toate dovezile şi şi-au dat seama că, de fapt, cel ce se dădea salvator era hoţul şi piromanul în acelaşi timp.

Personajul principal din această poveste reală este un bărbat de 29 de ani din Costeşti. Daniel Opriţa este cunoscut de poliţişti din anul 2010, atunci când a fost arestat şi condamnat pentru tâlhărie. Nu s-a potolit însă, iar din 2012 şi până în 2014 el a mai comis trei infracţiuni de furt şi incendiere.

Aşa cum spuneam, omul avea un mod de operare foarte ciudat, care i-a indus în eroare pe poliţişti. Prima sa faptă de acest gen a avut loc în 2012, în noaptea de 26 spre 27 august, atunci când a pătruns în locuinţa lui Constantin U., din Costeşti. Ca să intre în casă infractorul a spart un geam şi a escaladat fereastra, furând din locuinţa oamenilor o plapumă, o lenjerie de pat, mai multe haine bărbăteşti, o secure şi un motor electric. Nu i-a ajuns cu ce a furat din casă şi le-a spart oamenilor şi lacătul de la fânar de unde a furat mai multe unelte agricole. Mai apoi, pentru a-şi acoperi urmele, Daniel Opriţa a dat foc la casă şi la fânar, iar ulterior a sunat la 112 şi a anunţat că o locuinţă a luat foc. Paguba pe care infractorul le-a făcut-o oamenilor s-a ridicat la suma de 15.000 de lei.

A doua faptă pentru care este acuzat a avut loc în noaptea de 13 spre 14 martie 2013, când a pătruns în casa lui Eugen L., din Costeşti. De aici, Opriţa nu a mai furat nimic, dar a incendiat fânarul. Până să vină pompierii, pe care tot el îi chemase, focul s-a extins şi la casa acestei familii, casă care a ars în totalitate, prejudiciul cauzat fiind de peste 15.000 lei.

Ultima faptă a tânărului Daniel Opriţa şi cea care i-a pus capac s-a petrecut în noaptea de 7 spre 8 ianuarie 2014, atunci când tânărul infractor s-a dus să fure din locuinţa lui Vlad – Ioan Achim. El a pătruns în casă prin forţarea uşii de acces şi a furat mai multe bunuri. Apoi, pentru a-şi acoperi urmele, bărbatul, din nou, a dat foc la locuinţă şi apoi a sunat la 112.

Din fericire, piromanul din Costeşti a fost, în cele din urmă, prins de poliţiştii criminalişti ai Secţiei de Poliţie Horezu, el fiind cercetat pentru furt calificat şi incendiere.