Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Pădurea de la Voineasa va fi valorificată de donatorii terenurilor

EXPLOATARE. Misterul hectarelor de pădure defrișate pentru realizarea pârtiilor de schi de la Voineasa a fost elucidat. Primarul localității Voineasa, social-democratul Dobrin Gheorghe, a declarat că pentru realizarea pârtiilor de schi vor fi defrișate doar 10 ha de pădure, iar exploatarea lemnului se va face de către cele  trei persoane care au donat terenul, conform actului de donație. Cele 10 ha de pădure fac parte din cele 5000 de ha afectate de gândacul de scoarță, suprafață defrișată  în totalitate pentru evitarea infestării întregii zone.

Proiectul turistic de la Voineasa, pentru care Ministerul Turismului a alocat 34 milioane de euro, a demarat, iar autoritățile locale au defrișat pentru acest proiect doar 10 ha de pădure, nu 13.000 cum spuneam într-un articol anterior, în baza unor informații oferite de politicienii locali. Primarul Gheorghe Dobre a ținut să precizeze că Primăria Voineasa a primit prin transfer doar 10 ha, suprafața respectivă fiind inclusă în cele 5000 de ha defrișate din cauza gândacului de scoarță.

,,Trebuie să precizez că Primăria Voineasa a primit prin transfer, din  fondul național forestier, doar 10 ha, iar exploatarea lor se va face de către foștii proprietari, de către cele trei persoane care ne-au donat terenurile. Așa a fost înțelegerea, așa vom face. Ei se vor ocupa de tot, noi vom prelua terenul ,,curat”. Din câte șitiu eu, în zonă  s-au defrișat 5000 de ha de teren din cauza gândacului de scoarță, în partea stângă a Obâr șiei Lotrului, în această suprafață fiind inclusă și zona pârtiei de schi. Știu că au fost probleme, că acțiunea de stopare a dezastrului a demarat destul de greu din cauza proprietarilor privați, în special a unei obștii de la Novaci care deține 3 sau 4 ocoale, obște care a sistat  serviciul de exploatare prin hotărâre judecătorească. Fenomenul a fost stopat prin intervenția prefectului Petre Ungureanu”, a precizat primarul localității Voineasa.

Între timp, proiectul turistic a demarat cu sau fără gândacul de scoarță. Primarul Dobre a declarat că s-au turnat deja fundațiile pentru teleferic și telescaun   și se lucrează la fundația pentru telegondolă, ma șinile au venit, primarul mai așteaptă stâlpii.

,,Noi am demarat deja lucrările, am primit ma șinile, am turnat fundația pentru telescaun și teleschi, lucrăm acum la fundația pentru telegondolă și suntem în așteptarea stâlpilor, firma austriacă a promis că-i vom avea în cel mai scurt timp. Este un proiect extraordinar de important pentru noi, și nu numai, și pentru județ, pentru că vom atrage turiști în zonă”, a mai spus primarul Gheorghe Dobre.

Defrișare din cauza gândacului de scoarță

Primarul Gheorghe Dobre făcea referire la dezastrul ecologic din nordul județului Vâlcea, generat de o insectă care a afectat, deocamdată, în jur de 5.000 de hectare de pădure de ră șinoase. Insecta Ips typhographus a afectat  3.400 ha de pădure  în Bazinul Lotrului și 1.700, în zonă fiind proiectată și pârtia de schi pentru care Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT)  a alocat 34 de milioane de euro.

Dezastrul a fost tratat cu superficialitate de întreaga suflare a autorităților locale și județene, inclusiv de  prefectul Petre Ungureanu, care-i acuza pe specialiști că fac jocurile unor firme ,,specializate” în comercializarea lemnului peste hotare. Situația s-a agravat brusc, iar prefectul a dat temă de control Direcției Silvice și de stârpire a gândacului, singura metodă de stopare a fenomenului constând în defrișarea zonei infestate.

Surse din mediul politic susțin că de fapt gândacul de scoarță  ar constitui doar un pretext pentru tăierile necontrolate din nordul județului, motiv pentru care nici ITRSV nu s-a grăbit să intervină. O parte din autoritățile județene susțin în continuare că actualul guvern intenționează să defrișeze aproximativ 13.000 de ha de pădure, folosind ca pretext acela și gândac, pentru valorificarea și comercializarea lor peste granițele țării sub formă de cherestea sau mobilă. Se pare că mare parte din lemnul tăiat ajunge într-o  fabrică de cherestea din Sebeș, care aparține unui grup de firme  cu acționar majoritar austriac.

DANA NEDESCU