Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Mint statul cu certificate de handicap dubioase

ILEGAL. 343 de copii din Vâlcea, cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, figurează în scriptele APIS Vâlcea ( Agenția de Plăți și Inspecție Vâlcea) cu forme de handicap mediu și ușor. Toți s-au îmbolnăvit brusc cu o lună înaintea expirării concediul maternal și și-au revenit, la fel de brusc, în momentul în care au împlinit trei ani, ultimul termen impus de lege pentru acordarea concediului maternal. Directorul Violeta Nițescu pune sub semnul întrebării atât fenomenul, cât și veridicitatea diagnosticului, dar parafa medicului e sfântă, iar mamele au trecut demult de faza amenințării cu procesul, mai nou trec la fapte în cazul în care conducerea APIS Vâlcea sau DGASPC contestă certificatele sau gradul de handicap.

Mămicile dau bătăi de cap instituțiilor statului. După scandalul reducerii indemnizațiilor pentru creșterea copilului, Guvernul încearcă să scape, cum poate, de plata concediului maternal, noua metodă presupune reducerea lui cu o lună. O nimic toată pentru stat, dar foarte mult pentru mamele care încearcă, la rândul lor, să faulteze statul, în condițiile în care indemnizația lunară în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, nu poate fi mai mică de 600 lei, dar nici mai mare de 3.400 lei. Metoda clasică cel mai des uzitată a fost prelungirea concediului medical cu un an, de la doi la trei ani,  prin obținerea unui certificat de handicap mediu sau ușor. Un diagnostic greu de verificat în cazul unui bebeluș.

La data de 28 februarie 2012, figurau în scriptele DGASPC Vâlcea 2.067 copii cu handicap, din care 458 aveau vârste cuprinse între 2 și 3 ani, dintre aceștia 63 sunt înregistrați cu handicap grav, 42 cu handicap accentuat, 334 cu handicap mediu, 19 cu handicap ușor. Ultimii 343 fiind suspectați că s-au îmbolnăvit la cererea mamelor. Toți copiii au cam acelea și diagnostice: anxietate de separare, teroare nocturnă și sindrom hiperchinetic. În traducere liberă, bebelu și nu vor  în ruptul capului să stea sau să doarmă singuri. Un lucru perfect normal pentru orice bebeluș de pe planetă, cu excepția celor abandonați. Cu toate acestea, cele 343 de mămici au obținut un certificat de handicap ușor sau mediu, care le-a permis să stea acasă încă un an.

Atât Violeta Nițescu, directorul APIS Vâlcea, cât și Roxana Radu, directorul adjunct al DGASPC Vâlcea, au declarat că s-au săturat să vorbească degeaba pe acest subiect, pentru că nimeni nu face nimic pentru stoparea fenomenului și așteaptă cu nerăbdare ie șirea la pensie a specialistului pediatru. Mai mult chiar, mămicile sunt învățate să dea în judecată conducerea celor două instituții dacă li se reduce gradul de handicap. La ultima comisie cele două doamne au refuzat să mai semneze certificatele.

„Eu refuz să mai discut pe acest subiect, în fiecare an pățim acela și lucru. Am refuzat să mai semnăm certificatele atunci când ne vin la comisie. Avem dosare ful cu acte medicale care atestă veridicitatea certificatului, existența handicapului, cu anchete sociale cu tot. Nu am nimic personal cu medicul specialist care a semnat aceste certificate, doamna Lucia Bertea este singurul specialist din județ, și nu-i contest parafa, pentru că nu pot, dar mie mi se pare cel puțin ciudat că toți copiii se îmbolnăvesc brusc în momentul în care împlinesc doi ani, iar mama iese din concediu maternal, și se fac bine când împlinesc fix trei ani, atunci când  expiră ultimul termen prevăzut de lege. Mi se pare o coincidență mult prea mare. Și toți au cam acelea și diagnostice: sindrom hiperchinetic, teroare nocturnă și anxietate de separare. Păi toți copiii au anxietate de separare, toți vor să stea lângă mamă „, a precizat Roxana Radu.

Handicapați cu termen de valabilitate redusă

Violeta Nițescu a avut aceea și reacție. Șefa APIS a precizat însă că mare parte din mame apelează la această formă  de prelungire a concediului de maternitate din motive sociale. Unele și-au pierdut slujbele în momentul în care au intrat în concediu medical, prin apariția suplinitorului care a rămas în funcție, altele au rămas pe drumuri prin închiderea punctului de lucru, altele se tem pur și simplu să fie date afară în momentul reîntoarcerii.

Directorul executiv adj. Al DGASPC Vâlcea, sociologul Antonie Ceaușu, a precizat că membrii comisiei au mâinile legate în astfel de cazuri, chiar dacă descoperă că aceste cazuri sunt mai mult cazuri sociale, pentru că parafa medicului specialist este sfântă, la fel și perioada de un an cerută de mame pentru prelungirea concediului maternal.

„Este adevărat că sunt mame care se folosesc de astfel de certificate pentru prelungirea concediului maternal, unele sunt chiar cazuri sociale, dar dosarele lor sunt în regulă. Nimeni nu poate contesta diagnosticul pus de medicul de familie și de medicul specialist. Au existat niște dubii în privința copiilor din comunitatea de rudari de la Bujoreni. A fost un întreg scandal la vremea respectivă, dar niciunul nu și-a pierdut certificatul de handicap, nici măcar gradul nu a fost modificat.  Acolo este într-adevăr  o situație mai specială, sunt cam 160 de persoane, toate cu probleme psihice. Sunt o comunitate foarte unită, nu acceptă pe nimeni din afară și atunci au apărut și aceste cazuri. Se pare că handicapul este real și  a fost cauzat de anomaliile genetice, există un raport al medicului specialist. Doamna Bertea a spus că cei de acolo sunt  consangvini și de aceea au și aceste probleme. Și nu-i putem pune la îndoială expertiza, mai ales că membrii comisiei pot fi acționați în instanță. Am avut două  cazuri în care au fost dați în judecată, pentru că au cerut schimbarea gradului de handicap, și obligați de instanță să plătească diferența de indemnizații și daune morale, în condițiile în care sunt plătiți foarte prost, cu 30 lei pe șiedință. Nu au de unde să dea și diferența și daunele morale. Colegiul Medicilor ar trebui să intervină în aceste cazuri, dar nu a făcut-o până acum”, a precizat Antonie Ceaușu.

DANA NEDESCU