Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

METODA ACCIDENTUL: Escrocii au păcălit o fetiţă de 8 ani din Colonia Nuci

O nouă metodă de făcut bani pentru infractori face ravagii printre persoanele credule şi care se lasă impresionate de ingeniozitatea escrocilor. Este vorba despre o înşelăciune care îi face pe părinţii îngrijoraţi să scoată instantaneu banii din conturi pentru a-şi ajuta copiii aflaţi în necaz, numită de oamenii legii metoda „Accidentul”. Familii păcălite sau care să spună „NU” în ultima clipă s-au găsit şi peste tot în ţară, în toate judeţele existând persoane prejudiciate în acest fel. La Vâlcea, cazurile de escrocherie prin metoda Accidentul s-au înmulţit, numai în ultima perioadă fiind trimise câteva persoane după gratii, care au păcălit mai mulţi vâlceni cu sume importante de bani.

Un caz de acest gen s-a petrecut zilele trecute în cartierul vâlcean Colonia Nuci. Doi escroci, femeie şi bărbat, pe urmele cărora se află deja poliţiştii vâlceni, au păcălit o fetiţă de 8 ani. Cu o voce gâtuită şi nu prea clară, femeia a sunat şi s-a dat drept mama fetiţei, chipurile, care a suferit un accident în Bucureşti, spunându-i că are mare nevoie de bani şi că trimite un nene să-i dea banii. Fetiţa, speriată şi plângând, a luat 8.000 lei din casă şi i-a dat bărbatului, care dus a fost. În acest caz, au fost demarate cercetările, iar inspectorul şef Nicolae Sărdărescu este încrezător că vor pune rapid mâna pe escroci.

Marţi, 4 noiembrie a.c., în jurul orelor 17.00, aceeași escroci au sunat la o familie de bătrâni din Călimăneşti, păcălindu-i că băiatul lor care locuieşte în Bucureşti a suferit un grav accident de circulaţie şi are nevoie urgent de 15.000 lei, bani pe care bătrânii i-au trimis unde au cerut escrocii. Şi în acest caz au început cercetările.

Poliţia avertizează: Atenţie la binevoitori! Verificaţi orice informaţie primită prin telefon

Metoda „Accidentul” reprezintă schema prin care un necunoscut care de obicei se dă drept avocat sau amic contactează telefonic rudele unei persoane despre care povestesc că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o altă ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani pentru a elibera din arest sau a scăpa de la închisoare persoana (de obicei fiul celor apelaţi telefonic).

Poliţia Română adresează următoarele recomandări tuturor cetăţenilor contactaţi de astfel de falşi avocaţi sau „binevoitori”:

În cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări.

Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare: 1) depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv; 2) înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie. Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu sunt legale.

Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.

De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav, este de obicei anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.

Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde vreo acţiune.

În niciun caz nu daţi crezare imediat unor „poveşti” anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificaţi informaţia printr-un apel la 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie.

Cum puteţi evita să fiţi înşelaţi:

– verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare). În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau ai Parchetului nu reţin telefoanele mobile.

– dacă sunteţi contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin.

– fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini.

– nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis-voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.

– verificaţi orice informaţie prin care vi se solicită telefonic să trimiteţi bani prin terţi unor rude, despre care vi spune o poveste, de obicei impresionantă.

– nu oferiţi niciun fel de date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutor.

– nu trimiteţi coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice, în nici un caz unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susţin că o au.

– nu daţi crezare veştilor prin care sunteţi anunţaţi că sunteţi fericiţii câştigători ai unor concursuri, la care nu aţi participat.

– nu achitaţi niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor premii; plata impozitelor sau a altor taxe se realizează ulterior încasării acestora!

– nu ezitaţi să cereţi sprijinul poliţiştilor sau al rudelor apropiate înainte de a da curs unor astfel de solicitări.