Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto arhiva Vocea Valcii

MEDICUL BICĂ de la DRĂGĂŞANI şi-a RECUNOSCUT VINA! Lua mită în fiecare zi!

foto arhiva Vocea ValciiLa începutul lunii aprilie 2015, procurorii Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea au detonat bomba în sistemul medical din judeţul Vâlcea, arestând doi medici pentru luare de mită şi alte infracţiuni de corupţie. Între timp, oamenii legii au şi finalizat rechizitoriul, iar Violeta Bică – medic de expertiză medicală ce se află în subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, fiind trimisă în judecată, iar pe numele Cristinei Orădan deschizându-se un alt dosar pentru fapte de corupţie, un dosar la care procurorii încă mai lucrează şi unde vor mai cădea câteva „capete” medicale.

Verdict: vinovată!

În ceea ce o priveşte pe Violeta Bică, dosarul ei de corupţie se află deja pe rolul instanţei Tribunalului Vâlcea, la judecătorul camerei preliminare şi urmează ca în scurt timp să înceapă procesul pe fond. Ea este judecată alături alţi inculpaţi şi vorbim aici de Violeta Botoran, Maria Vlăducu Iovănescu (cele două care racolau pacienţii medicului) şi Roxana Elena Ştirbu, asistentă. De asemenea, trimis în judecată a fost şi poliţistul de la SPR Vâlcea, Marin Onuţ, care este acuzat de complicitate la dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu.

Interesant este totuşi că dosarul s-a simplificat extrem de mult, pentru că, recent, medicul Violeta Bică a recunoscut toate acuzaţiile ce i se aduc. Sigur, în faţa evidenţelor (zeci de înregistrări audio şi video), medicul de expertiză medicală a fost nevoit să recunoască şi faptul că lua mită zilnic de la pacienţi. Aşadar, în faţa procurorilor, Violeta Bică a recunoscut tot, iar acum aşteaptă să înceapă judecata pe fond pentru a-şi recunoaşte vinovăţia şi în faţa judecătorului pentru a beneficia de o pedeapsă mai blândă. Şi judecata va începe pe data de 16 septembrie 2015, când va avea loc prima înfăţişate a procesului pe fond.

Violeta Bică, pusă în libertate

Până una-alta, în data de 20 iulie 2015, magistraţii Tribunalului Vâlcea au decis să o pună în libertate, sub control judiciar, pe Violeta Bică, medic de expertiză medicală de la Bucureşti. Aceasta a fost arestată preventiv în data de 30 aprilie 2015, în urma unei decizii a Curţii de Apel Piteşti. Acum, că este în libertate, Violeta Bică are interdicţia de a-şi profesa meseria şi de a se apropia de martori.

Ceilalţi inculpaţi din dosar, Violeta Botoran, Maria Vlăducu Iovănescu, Roxana Elena Ştirbu şi poliţistul Marin Onuţ, sunt şi ei puşi sub control judiciar, judecătorii vâlceni prelungind această măsură pentru încă 60 de zile.

„Dispune înlocuirea arestării preventive luată faţă de inculpata BICĂ VIOLETA, cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, de la data rămânerii definitive a prezentei încheieri. În baza art. 215 C. pr. pen.; (…) Dispune punerea în libertate a inculpatei Bică Violeta dacă nu este reţinută sau arestată în altă cauză. Menţine măsura preventivă a controlului judiciar dispusă de procuror prin Ordonanţele nr. 798/P/2014 din data de 21 aprilie 2015 faţă de inculpaţii: 1. BOTORAN VIOLETA, 2 .ŞTIRBU ELENA ROXANA, 3. ONUŢ MARIN, 4. IOVĂNESCU VLĂDUCU MARIA” – se arată în minuta instanţei din data de 20 iulie 2015.

Cazul de corupţie…

Reamintim că, în luna aprilie 2015, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea şi lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Vâlcea au descins la Spitalul municipal Drăgăşani, la cabinetul medical de psihiatrie al medicului Cristina Orădan, precum şi la cabinetul de expertiză medicală al medicului Violeta Bica, cabinet ce se află în subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea. Conform informaţiilor din dosar, cele 217 infracţiuni probate comise de medicii Cristina Orădan şi Violeta Bica au avut loc în perioada noiembrie 2014 – aprilie 2015. Cele două doctore formaseră o reţea de pensionări pe bandă rulantă. Pe de-o parte, medicul Violeta Bica (ex-Toma) „recruta” pacienţii, cărora le cerea sume de bani şi bunuri pentru a emite documente în vederea pensionării, iar, pe de altă parte, medicului Cristina Orădan îi interna fictiv pe respectivii pacienţi în Secţia de Psihiatrie a spitalului, ea punând diagnostice false şi eliberând reţete medicale şi alte documente necesare dosarului de pensionare. Pentru „eforturile” ei, Cristina Orădan primea o parte din banii primiţi de Bica de la pacienţi.