Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Localnicii din Șușani beau apă cu mâl

PERICOL. Cetățenii din  Șușani fac setea, de și pe raza comunei există trei fântâni, toate poluate cu mâl din cauza ploilor. Cei mai ,,avuți” își dau pensia pe apă plată, fără lămâie. Peste 200 de localnici au sesizat conducerea Primăriei Șușani, dar primarul i-a trimis la ,,județ”, pentru că el are toate lucrările pe SAPARD blocate și nu are bani pentru forarea altor puțuri. Supărați, localnicii au cerut ajutorul presei, în speranța că șiefii județului se vor auto-sesiza și-i vor salva de la sete sau de la spitalizare.

DANA NEDESCU

Marin Trașcă, din comuna Șușani, a ajuns în pragul disperării din cauza lipsei apei potabile. Vâlceanul spune că de câteva luni de zile cei 200 de localnici beau numai apă plată sau minerală, în condițiile în care veniturile lor sunt și așa mizere. „Noi suntem câteva zeci de familii care, de câteva luni bune, dăm banii pe apă. De fapt, cred că suntem cam 200, pentru că niciuna din cele trei fântâni din comună nu are apă bună de băut și suntem obligați să bem apă îmbuteliată. Toate trei sunt pline de mâl. A venit dealul peste ele și le-a distrus. Primarul a promis că ne va aduce apă cu cisterna celor de la ISU, cu pompierii,dar nu a mai făcut-o. Cineva trebuie să ne ajute să facem alte fântâni că nu avem bani de apă plată, suntem oameni săraci. Zice că nu poate să facă nimic, că e ,,blocat”, dar cineva trebuie să facă ceva” – a atenționat localnicul.

Localitatea Șușani se află într-o situație specială, are un primar care nu locuiește în localitate, de fapt  locuiește în Slatina, deci în alt județ. Marin Trașcă spunea că situația ar fi stat altfel dacă primarul ar fi fost obligat să bea, cot la cot cu ei, apa din fântânile poluate cu mâl. „Pe primarul nostru nu-l interesează, nu se zbate, că nu stă în comună, locuiește în Slatina, aici stă doar în orele de program de la Primărie și mai are un magazin. E adevărat că oamenii l-au votat de și șitiau că nu stă în comună, dar acum ce să facem? Să murim?”, a mai spus vâlceanul.

Fântânile din județ, luate la analizat

Situația de la Șușani nu este singulară, în 2009, Prefectura Vâlcea a fost obligată, din cauza numeroaselor sesizări, să instituie un control al fântânilor de pe raza județului. În 2008, în județul Vâlcea existau peste 1200 de fântâni publice și 3. 300 de fântâni individuale. În 2009, numărul s-a diminuat pentru că în multe localități a fost introdus sistemul de alimentare cu apă, iar unele dintre fântânile publice nu mai sunt utilizate. DSP  a luat câteva sute la analizat, iar în urma verificărilor, specialiștii  au constatat că apa din mai multe fântâni nu era potabilă și prezenta un conținut mare de nitrați.

Primul control a fost instituit în luna septembrie 2009, în mandatul lui Remus Grigorescu. Prin ordin de prefect, s-a  cerut tuturor primarilor din județ  actualizarea inventarului privind fântânile publice și prezentarea stadiului verificării potabilității apei, pentru evitarea îmbolnăvirii populației. „Primarii din localități vor trebui să transmită locul unde se află fântâna publică, data la care s-a efectuat ultima verificare a parametrilor apei, existența plăcuțelor inscripționate cu rezultatul verificării apei, adică apa este sau nu potabilă. Acolo unde calitatea apei din fântână este necorespunzătoare, primăria va lua toate măsurile necesare pentru refacerea calității apei, iar până la remedierea situației, medicii de familie trebuie să informeze pacienții asupra riscurilor la care se expun dacă folosesc apă necorespunzătoare și a măsurilor pe care trebuie să le ia pentru a- și proteja sănătatea”, se spunea în ordinul prefectului.

Primarii aruncă vina pe Guvern

La data respectivă primarii vâlceni spuneau că stau atât de prost cu banii încât nu își permit să plătească nici măcar analizele de laborator pentru determinarea gradului de potabilitate al apei din fântânile publice deoarece analiza unei probe de apă costă, la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea, între 15 și 18 RON. Din cele 89 de localități vâlcene, doar 58 de primării au făcut inventarierea fântânilor. De și timpul a trecut, iar Prefectura a promis că va ajuta primăriile să foreze alte fântâni, situația a rămas neschimbată. Oamenii se tem în continuare pentru sănătatea lor, iar primarii ridică din umeri și arată cu degetul către Guvernul Boc care nu le dă banii pentru forarea altor fântâni.