Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Învârtita dorului de Sânziene

În ciuda ploii mocănești, sute de curio și din toată țară au participat la cea de a 42-a  ediție a  „Învârtitei dorului”, cea mai veche sărbătoare a ciobanilor din Vaideeni. „Este o sărbătoare pastorală a ciobanilor de-o parte și de alta a Carpaților care își dau întâlnire în fiecare an de Sânziene când se cinstesc oile cele mai productive”, spune profesorul Vartolomeu Todeci, din Vaideeni.

De Sânziene, cu mic, cu mare, ungurenii din Vaideeni îmbracă portul popular în culorile tradiționale alb și negru, cântă la fluier de răsună valea și își învârtesc mândrele la joc până le amețesc. „Învârtită ca la  Vaideeni nu mai vezi în altă parte”, spune cu mândrie  Ivan Jinaru, zis Vancu,  un fost cioban de 78 de ani din Vaideeni, nostalgic după vremurile când nu rămânea nicio fată nejucată în sat.

La parada celor mai frumoase costume populare, specifice păstorilor, au participat 16 formații din  județele Alba, Gorj, Argeș, Dâmbovița, Sibiu, Baia Mare, Timiș și Vâlcea. Concertul din aer liber susținut de zeci de ansambluri populare și cântăreți de muzică păstorească a fost urmărit de peste 1000 de spectatori.

„Tot anul aștept sărbătoarea asta pentru că este un bun prilej să mai îmbrac costumul popular și să mă întâlnesc cu oamenii dragi mie. Mi-e drag să văd atâta lume adunată la un loc”, susține Ioana Marcu, localnic.

După joc și  voie bună, a urmat masa tradițională de la care nu a lipsit tocanul de oaie,  mămăliguța și țuica de prună. La mare căutare au fost însă micii, berea și  halvița.

Din bătrâni se spune că numele de „învârtita dorului” vine de la o doină cântată  de un cioban tânăr care se topea de dorul mândrei sale. „Se spune că și-a lăsat oile în munte și-a venit noaptea în sat la iubita lui.  Fata însă nu a auzit sau nu a vrut să îi răspundă când a fost strigată. De supărare ciobanul a plecat cântând prin sat”, a mai spus profesorul Todeci. Pe vremuri, ciobanii care plecau cu oile la munte pentru câteva luni își luau rămas bun de la nevestele și mândrele lor  la „fântâna dorului”, un loc umbros înconjurat de sălcii situat chiar la intrarea în comună. „Bea pentru ultima oară apă rece, ne îmbrățișam, îmi spunea să am grijă de casă și de copii și pleca. El stătea mai mult pe munte decât acasă”, povestește Maria, de 79 de ani, nevastă de cioban.

Politicienii au evitat expunerea publică

Politicienii, altă dată nelipsiți de la orice manifestare populară, au evitat sărbătoarea pastorală de la Vaideeni. La eveniment, au participat doar câțiva deputați și senatori de Vâlcea,  Maria Grapini din partea Partidului Conservator și ambasadorul Lazăr Comănescu. Alocuțiunile acestora au fost fluierate de pe margine de către localnicii nemulțumiți de starea drumurilor din Vaideeni: „Să vă fie ru șine mincino șilor!”

Codruța Alexandru