Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Infractor INFORMATIC din Vâlcea, urmărit PENAL în Slovacia şi Germania

Autorităţile slovace şi nemţeşti au cerut să preia urmărirea penală împotriva vâlceanului Ion Sorin Grecu, iar atunci procurorii DIICOT Vâlcea au intrat pe fir şi au descoperit întreaga activitate infracţională, luând decizia să-l trimită în judecată pentru fraude informatice. Suspectul a păcălit nu mai puţin de 11 persoane din străinătate, el vânzându-le fictiv telefoane mobile şi utilaje agricole, dar folosindu-se şi de date prin sistem informatic. Prejudiciul cauzat este de aproape 30.000 de euro.

Vâlceanul Ion Sorin Grecu, specializat în fraude informatice, a fost trimis în judecată în data de 5 septembrie a.c., după ce a păcălit nu mai puţin de 11 persoane din Slovacia şi Germania. Povestea infracţională a acestuia îşi are începuturile încă de acum câteva luni, când autorităţile slovace şi nemţeşti au făcut o cerere de preluare a urmăririi penale. Atunci, procurorii DIICOT Vâlcea au intrat pe fir şi au descoperit întreaga activitate infracţională a vâlceanului. Oamenii legii au întocmit rechizitoriul, iar zilele trecute, aşa cum spuneam, au decis să-l trimită în judecată pentru fraudă informatică.

11 slovaci şi nemţi au picat în „plasa” infractorului vâlcean

Conform anchetatorilor, inculpatul Ion Sorin Grecu a deschis mai multe conturi în străinătate, unde a primit suma de 29.792 de lei de la 11 persoane, care ulterior au descoperit că sunt păcălite. De asemenea, vâlceanul este acuzat că a primit şi date prin sistemul informatic, date pe care ulterior le-a folosit în diferite scopuri. Victimele au depus plângere la autorităţile din Slovacia şi Germania, iar acum ele sunt parte vătămată şi parte civilă în procesul de pe rolul instanţei de judecată a Tribunalului Vâlcea. Aşadar, cele 11 persoane păcălite sunt: Philipp Franz Xaver Stadler, Stefan Moeller, Alfred Vangerow, Prautzsch Harald, Kristina (Urbach) Zierold, Martin Baier, Tatjana Salm, Helmut Muller, Josef Michael Giehrl, Hartmut Ernst Ewald Voigt şi Michael Paul Christian Marquardt.

Din câte se pare, infractorul vâlcean punea spre vânzare, pe site-urile de vânzare-cumpărare, telefoane mobile şi utilaje agricole, pe care le vindea fictiv, iar când îşi primea banii în cont ştergea anunţul.

Inculpatul, pus sub control judiciar

Suspectul Ion Sorin Grecu a fost trimis în judecată în stare de libertate. Cu toate acestea, instanţa a decis să-l pună sub control judiciar pe vâlcean, el urmând să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat.

Mai mult, acesta este judecat în baza Legii 161/2003, privind prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice, iar dacă va fi găsit vinovat el riscă ani buni de închisoare.