Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

George Brăiloiu investește la Horezu într-o centrală electrică pe bază de biomasă

INVESTI ȚE. Orașul Horezu va deveni în scurt timp un centru ecologic prin prisma investițiilor în centrale care vor produce agent termic, cât și energie electrică pe bază de biomasă. În scurt timp vor fi inaugurate două astfel de centrale de 4MW care vor alimenta orașul cu agent termic la un preț de maxim 250 de lei gicaloria. În afara de asta, iată că o nouă centrală va fi construită după cât se pare în zona parcului industrial al orașului. Centrala va produce curent electric, iar valoarea investiției se ridică la 17 milioane de euro. Cel care se află în spatele acestei povești de succes este omul de afaceri George Brăiloiu.

George Brăiloiu este unul dintre băieții deștepți din energie. La 40 de ani este patronul KDF Energy, un fel de „broker de aer”, firmă care se întinde în Grecia, Bulgaria, Lituania și evident România. Cum a făcut Brăiloiu avere? Prin Acordul de la Kyoto, fiecare stat semnatar, care nu este mare emițător de carbon, poate vinde certificate  de emisii de carbon. România ar putea obține pe piața energiei astfel de instrumente financiare și ar obține câteva miliarde de euro, țara noastră nefiind un mare emițător de noxe. Valoarea totală a certificatelor de emisii de carbon care îi revin României este de peste 2 miliarde de tone de CO2, pentru perioada 2008 2012. Certificatele sunt administrate de Ministerul Mediului, prin Agenția Națională de Protecția Mediului, administrator al Registrului Național

Autoritățile române declară că țara noastră deține în prezent un surplus de capacitate de poluare, tradus în aproximativ 350 milioane de certificate de emisii, cu o valoare de până la 2,5 miliarde de euro. Alocarea certificatelor se face anual, conform schemei întocmite de Ministerul Mediului, companiilor de pe teritoriul României care poluează, conform datelor din 1989. Așadar, pentru majoritatea acestor companii, certificatele sunt excedentare. Întrucât certificatele de emisii au valoare comercială, ele pot fi folosite ca o sursă excelentă de capital, prin vânzarea lor către companii care au nevoie să polueze mai mult. În România sunt 219 companii poluatoare, cel mai mare poluator fiind Arcelor Mittal Galați, cu o alocare anuală de 11.335.574 de certificate.

În piața europeană, la fel ca în oricare piață, unul cumpără și altul vinde.  Nimic spectaculos. Dar că tânărului George Brăiloiu i s-au dat pe mână astfel de capitaluri aici e spectacolul. Sigur că la o vânzare în străinătate de 100 de milioane de euro, numai rambursarea de TVA este de 24 de milioane. George Brăiloiu a vândut în ultimii doi ani aer de peste 100 de milioane de euro.

Despre investiția de la Horezu, Brăiloiu spune că „este vorba de un proiect  de 17 mil. euro, pentru 4,2 MW putere instalată. „Va fi o centrală mică, performantă, care se va susține tot timpul singură”. Investiția de la Horezu face parte dintr-un plan mai larg al lui Brăiloiu, care ar vrea să dezvolte mici producători „verzi”: „Chiar cred că ăsta e viitorul: investițiile în regenerabile și centralele performante precum cea a OMV Petrom vor înlocui treptat actualii producători de energie. Piața se va schimba și fiecare trebuie să se poziționeze cât mai e timp” susține George Brăiloiu. Mai trebuie menționat că George Brăiloiu este cel care a achiziționat anul trecut toate manuscrisele lui Emil Cioran la o licitație ținută la Paris cu suma de 400.000 de euro, spunând că le va dona statului român.

VLAD SOARE